Chaos a rozpad: 15 unikátních snímků opuštěných míst

Zámek Miranda už bohužel pravděpodobně nestihnete navštívit. Majitelé, kteří o objekt dlouhodobě nejevili zájem, totiž plánují demolici.

Zámek Miranda už bohužel pravděpodobně nestihnete navštívit. Majitelé, kteří o objekt dlouhodobě nejevili zájem, totiž plánují demolici. Zdroj: Flickr

Japonský ostrov Hashima je poměrně známým. Natáčela se tu mimo jiné i bondovka Skyfall.
Vallone dei Mulini (údolí mlýnů) leží poblíž italského města Sorrento.
Dům stojící v Chesapeakské zátoce byl kdysi součástí většího osídlení. Jenže nečekaná eroze a propad bahna do moře všechny obyvatele malého ostrova vyhnal. Stát zůstal nakonec jen dům, na který se díváte.
Město Pripjať stojí v těsné blízkosti jaderné elektrárny Černobyl. Opuštěná obydlí dnes lákají fotografy a dobrodruhy z celého světa.
Megalomanský dóm Buzludzha byl sídlem bulharské komunistické strany. Od otevření v roce 1981 se ale změnil k nepoznání.
15
Fotogalerie

Zatímco ruiny středověkých hradů už si Češi dávno zamilovali a patří mezi nejoblíbenější turistické cíle, rozvaliny modernějších staveb stojí stále v pozadí.

Není se čemu divit. Vždyť většina z nich je stále pod zámkem a lokace těch, které nejsou, si nadšenci urbexové fotografie pečlivě střeží. Jedinečné genius loci totiž často ničí vandalové a sběrači kovů. Moderní ruiny, jež naleznete v galerii, ale můžete s trochou opatrnosti navštívit i vy. Patří mezi nejfotografovanější objekty v tomto oboru a jejich jedinečnou atmosféru zachycují následující snímky.

Fotoreportáž připravil server Reflex.cz