Chcete výjimečný člun s motorem Ferrari? Připravte si 45 milionů

závodní člun Arno XI

závodní člun Arno XI Zdroj: Autorevue.cz

závodní člun Arno XI
závodní člun Arno XI
závodní člun Arno XI
nákres člunu Arno XI
5
Fotogalerie
Závodní člun Arno XI, v jehož útrobách bije motor Ferrari a který kdysi překonal světový rychlostní rekord, bude prodán na aukci v přepočtu za 45 milionů korun. Alespoň takový je „skromný“ odhad dražitelů z Monaka…

Arno XI je dítětem bohatého podnikatele Achilla Castoldiho - stvořil ho před téměř šedesáti lety. Jeho jediným snem tehdy bylo překonat světový rychlostní rekord v jízdě na vodě.

V roce 1953 Castoldi naléhal na Enza Ferrariho, aby mu tento sen pomohl splnit, aby mu pomohl postavit dokonalý závodní člun. Zakladatel firmy vyrábějící luxusní sportovní vozy k jeho úžasu souhlasil.

Pro Castoldiho pak v dílnách Ferrari připravili motor V12 o objemu 4,5 l, který byl upravený pro použití na vodě a poskytoval výkon více než 500 koní. Velmi se podobal motoru, který byl ve voze Ferrari 375 F1, s nímž José Froilan Gonzalez vyhrál v roce 1951 Grand Prix v Silverstone.

V říjnu 1953 závodní člun Arno XI uháněl po hladině jezera Iseo v severní Itálii rychlostí 241 km/h a ustavil nový světový rekord ve třídě do 800 kilogramů. Dodnes nebyl překonaný, protože italská federace později změnila pravidla, podle nichž se soutěžilo.

Člun po rekordním zápisu koupil od Achilla Castoldiho inženýr Nando dell´Orto, vášnivý závodník. Deset let se s ním pak pravidelně zúčastňoval sportovních klání a dosáhl s ním mnoha vítězství.

Nyní bude tento závodní člun prodán na aukci v Monaku. Ta se bude konat 11. a 12. května a výjimečný stroj bude dražit aukční dům RM, který se specializuje na prodej automobilů. Ferrari se ani na vodě nezapře