Chci konkurovat Microsoftu, naznačil exšéf divize Windows

Steven Sinofsky na snímku během červnové prezentace zápasí s tabletem Microsoft, který odmítl poslušnost. Brzy už nebude muset.

Steven Sinofsky na snímku během červnové prezentace zápasí s tabletem Microsoft, který odmítl poslušnost. Brzy už nebude muset. Zdroj: profimedia.cz

Odcházející šéf divize Windows Steven Sinofsky se rozhodně nechystá do předčasného důchodu. Ve svém emailovém rozloučení se zaměstnanci Microsoftu naznačil, že se chystá konkurovat svému bývalému zaměstnavateli.

„Mé nadšení pro vytváření produktů je stejně silné jako vždy a těším se na to, až zaměřím svou energii a kreativitu podobným směrem (jako v Microsoftu),“ uvedl v dopisu, z nějž cituje americký technologický server Cnet. Veterán divize Windows, který v Microsoftu pracoval 23 let, ale neupřesnil, zda má konkrétní nabídky od konkurence.

Sinofsky také vyvrátil spekulace, že by byl k odchodu donucen. „Byla to má osobní a soukromá volba,“ uvedl s tím, že si slíbil odejít „až nastane pravý čas pro změnu kurzu“. Sinofsky odchází necelé dva týdny po tom, co představil své poslední dílo u Microsoftu, Windows 8. „Přestávku mezi produktovými cykly“ si vybral záměrně, pro odchod je to podle něj vhodný okamžik.

Podle Cnetu nicméně Sinofsky neodchází zcela dobrovolně. Důvodem k jeho rezignaci je prý neochota spolupracovat s šéfy dalších divizí Microsoftu a jeho konfliktní povaha. Firma se přitom snaží po vzoru konkurenčního Applu propojit své jednotlivé produkty, což vyžaduje častou kooperaci mezi autory Windows a tvůrci Windows Phone či Xboxu.

Akcie Microsoftu na Sinofského odchod reagovaly propadem až o 3,5 procenta. Nyní se obchodují okolo 27,20 dolaru za akcii, tedy asi 2,8 procenta pod včerejším závěrem.

Akcie Microsoftu v posledních pěti letechAkcie Microsoftu v posledních pěti letechAkcie Microsoftu v posledních pěti letech | bruner@mf.cz