Chytré telefony Nokia se vrací, prodávat se začnou příští rok

Nokia

Nokia Zdroj: profimedia.cz

Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia PureView Pro Image
Nokia
19
Fotogalerie

Finská značka mobilních telefonů zažívá svůj comeback. Poté, co skupina bývalých zaměstnanců upadajícího výrobce letos v květnu rozhodla navázat na tradici výroby mobilů, se její fanoušci mohou těšit na nové modely. První chytré stroje by měly k zákazníkům dorazit na počátku příštího roku.

Bývalí zaměstnanci finského technologické společnosti, kteří se sdružili do nové společnosti HMD Global, tak chtějí navázat na dlouholetou tradici, kterou s sebou obchodní značka Nokia nese. I přesto však dojde k razantním změnám, tou hlavní bude použitý operační systém. Tím má být u nových modelů platforma Googlu Android. Pro výrobu se HMD Global spojil s největším výrobcem elektroniky na světě, tchajwanským konglomerátem Foxconn.

Podle vyjádření vedení HMD Global však reinkarnovaná Nokia nemá malé ambice. „Chceme se stát jedním z klíčových hráčů na trhu s chytrými telefon,“ uvedl Arto Numella, ředitel společnosti. Hlavními konkurenty pro Nokii tak budou značky jako Samsung nebo HTC, výrobce však bude muset soupeřit také se stále silnější konkurencí z Číny, kterou táhne firma Huawei.  Podle Numelly mají být cílovými trhy značky především Indie, Indonésie a Rusko.

Podle analytika Bena Wooda ze společnosti CCS Insight sice Nokia bude těžit ze svého jména, zároveň bude muset ale bojovat s tím, že vyrábět telefony s operačním systémem Android může vyrábět téměř kdokoliv. Ačkoliv tedy společnost bude moci profitovat ze zkušeného managementu, klíčem k úspěchu bude například cenová politika výrobce.

Nokia prodala svůj mobilní byznys Microsoftu v roce 2014, po spolupráci na telefonech řady Lumia. Microsoft postupně označení Nokia ze svých telefonů odstranil, název finské společnosti se tedy objevoval především na „hloupých“ tlačítkových telefonech. K propůjčení obchodní značky Nokia HMD Global došlo tento čtvrtek, za její použití bude výrobce Nokii platit. Samotná Nokia však do nového projektu nijak neinvestovala.