Cíl zubařů z Palestiny: Liberec

Zahraničních lékařů v Liberci přibývá. Prim hrají palestinští zubaři. Ošetřují tisíce pacientů.

Lidé k nim někdy vzhlížejí s nedůvěrou. Nevěří, že jsou dostatečně kvalifikovaní, starosti jim dělá i jejich původ. Zahraničních lékařů v Liberci přibývá.
„Mají naše školy a složili v Čechách všechny potřebné atestace. Rozhodli se akorát využít lepších podmínek pro výkon svého povolání. Stejně jako naši doktoři, kteří také často slouží ve vyspělých západoevropských zemích,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny v Libereckém kraji Stanislav Šetina.
Zahraniční lékaři podle něj navíc často nabízejí svým pacientům takřka dokonalý servis. Aby se prosadili, musejí mít něco navíc.
„Dobrým příkladem je palestinský zubař Ahmed Abu Baker, který má ordinaci v Lipové ulici. Své pacienty například formou SMS upozorňuje, aby nezapomněli na smluvenou návštěvu ordinace, nebo je informuje o tom, že bude mít z důvodu akutního zákroku zpoždění,“ vyjmenovává Stanislav Šetina.

Děti se ho občas bojí

Ahmed Abu Baker přitom není jediným palestinským zubařem s ordinací v Liberci. Svoji praxi má ve stotisícovém městě také jeho krajan Rawaa Yahya. A velice úspěšnou. Ve své kartotéce má dva a půl tisíce pacientů.
„Do Liberce jsem přišel před třemi roky. Po studiích v Plzni. Provozovatel Podještědské polikliniky hledal zubaře a já na jeho nabídku rád kývnul. Na to, že jsem z ciziny, si moji pacienti zvykli. Bojí se mě akorát děti,“ usmívá se Rawaa Yahya.
S tím, že by se někdo nechtěl nechat ošetřit kvůli tomu, že jsou Palestinci, oba zubaři naštěstí zkušenosti nemají. „Další návštěvy ordinace počáteční nedůvěru většinou spolehlivě rozptýlí. Když už jednou pacient přijde, tak u mě většinou zůstává,“ dodává Ahmed Abu Baker.