Číňané vytiskli nejvyšší budovu na světě. Má pět pater

nejvyšší 3D vytištěný dům na světě

nejvyšší 3D vytištěný dům na světě Zdroj: 3Ders.org

3D vytištěný dům,
nejvyšší 3D vytištěný dům na světě
inspekce kontroluje detaily stavby
3
Fotogalerie
Čínská společnost WinSun Decoration Design Engineering posunula hranice v možnostech využití 3D tisku ve stavebnictví opět o nějaký ten krůček (patro) dál. V průmyslovém parku Suzhou v provincii Jiangsu totiž nedávno představila pětipatrový dům, který sestavila pouze z dílů vyprodukovaných 3D tiskárnou. Budova je nejvyšší takto zkonstruovanou stavbou na světě, podle tamních úřadů je také naprosto bezpečná a v souladu se stavebními předpisy.

Na světový unikát upozornil portál ArchDaily.com, který informoval také o dalším projektu WinSun: 3D vytištěné vile o 1100 metrech čtverečných obytného prostoru, na kterou už prý dokonce existuje několik předobjednávek.

Jedno patro vily trvá vytisknout pouhý jeden den. Dům zájemce vyjde na 160 tisíc dolarů, návrh je aktuálně zařazen v katalogu Tchajwanské realitní společnosti Tomson Group, která si po prohlédnutí prototypu na fotografiích níže objednala rovnou deset takovýchto staveb.

rozlehlá 3D vytištěná vilarozlehlá 3D vytištěná vila | 3Ders.org rozlehlá 3D vytištěná vila

Inženýři ve WinSun s 3D tiskem mají velmi bohaté zkušenosti (drží přes stovku celosvětových patentů pro 3D tisk ve stavebnictví) a stojí třeba i za loňským světovým rekordem, kdy během 24 hodin postavili deset domů – ano, díky 3D tisku, přičemž každý z nich vyšel na pouhých pět tisíc dolarů.

Jako materiál používají vlastní speciální směs “inkoustu“ složeného ze skelných vláken, cementové směsi, oceli, tvrdících chemikálií a prosté stavební suti.

reportáž AP o nejvyšším 3D vytištěném domu na světě

„Díky využití průmyslové suti můžeme kromě výhodné ceny hovořit také o významné ekologičnosti našich staveb,“ prohlásil šéf firmy Ma Yihe pro agenturu AP. Svoji roli ve výhodné ekonomice stavby hraje také rychlost, s níž mohou jednotlivé bloky být tištěny a následně skládány - v průměru jedno rozsáhlé patro za den, anebo rovnou celý menší domek za den.

Firma tiskne dům po jednotlivých blocích, které na místě stavby spojuje a skládá stejně, jako jiné firmy skládají prefabrikované betonové bloky. Podle informací z webu WinSun jsou však jí vytištěné stavební bloky o polovinu lehčí a „mnohem pevnější“.

Podle webu 3Ders.org pak firma v příštích třech letech plánuje rapidní expanzi do více než dvacítky zemí jako Maroko, Tunis nebo i USA. Třetí typ prezentovaného 3D domu si již objednala egyptská vláda, WinSun pro ni postaví až 20 tisíc skeletů.

stavba 3D vytištěného domustavba 3D vytištěného domu | 3Ders.org