Čínská Baidu investuje do amerického Uberu

Uber, San Francisco.

Uber, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Přední čínská internetová společnost Baidu se dohodla na investici do amerického provozovatele aplikací pro alternativní taxislužbu Uber. Šéfové obou firem ale velikost investice ani získaného podílu nesdělili. China National Radio už dříve odhadlo, že by mohlo jít o investici ve výši 600 milionů dolarů.

Baidu je tak dalším známým investorem v sanfranciském Uberu vedle například investiční banky Goldman Sachs nebo amerického internetového giganta Google. O chystané investici čínského obra informoval web E15.cz už minulý týden.

Šéfové Baidu a Uberu uvedli, že jejich firmy budou spolupracovat na expanzi Uberu na čínském trhu. Americká firma na něm daleko zaostává za místními provozovateli alternativní taxislužby Kuaidi Dache a Didi Dache, které podporuje čínský internetový kolos Alibaba a investiční společnost Tencent Holdings.

Až 45 milionů uživatelů

V Číně bylo loni asi 18 milionů uživatelů aplikací pro automobilovou přepravu. V příštím roce by jich mělo být už 45 milionů, předpovídá čínská konzultační společnost iResearch.

Šéf Uberu Travis Kalanick uvedl, že firma propojí svůj servis v Číně s populární mapovou aplikací pro mobilní telefony Baidu Maps. „Miliony lidí otevírají každý den Baidu Maps, aby se podívali, kam mají jít. My je tam můžeme dostat,“ řekl podle agentury Reuters Kalanick.

Uber: agresivní expanze a pošramocená image
Uber byl založen v roce 2009 a poslední dobou ve světě rychle expanduje. Firma se označuje za trh, který přes internet zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu. Uber nyní provozuje svůj systém ve více než 250 městech asi padesátky zemí světa včetně České republiky; zejména v Evropě ale naráží na regulační překážky, odpor tradičních provozovatelů taxislužby a nepříznivé soudní verdikty.
Agresivní expanzi firmy provázejí skandály a pošramocená image. Indická metropole Dillí zakázala tento měsíc fungování servisu Uber poté, co byl jeden z jejích indických řidičů obviněn, že znásilnil mladou pasažérku.
Na počátku tohoto měsíce, kdy firma Uber zorganizovala nové kolo získávání financí od investorů, dosáhla její tržní hodnota 40 miliard dolarů (885 miliard korun), což byl více než dvojnásobek hodnoty z letošního června.