Čínská dceřiná společnost Volkswagenu začne testovat létající automobil, unese až 4 osoby

Východoasijská dceřiná společnost německé automobilky Volkswagen – VW Group China (VGC) – představila svou vizi budoucnosti městské letecké mobility. Její součástí je vůbec první prototyp elektrického dronu s vertikálním startem a přistáním (eVTOL), označovaný jako V.MO.

Východoasijská dceřiná společnost německé automobilky Volkswagen – VW Group China (VGC) – představila svou vizi budoucnosti městské letecké mobility. Její součástí je vůbec první prototyp elektrického dronu s vertikálním startem a přistáním (eVTOL), označovaný jako V.MO. Zdroj: VW Group China

Koncept je typický pro plně elektrické létající auto, které může přepravovat až čtyři cestující (s dostatečným prostorem pro zavazadla) bez nutnosti ztrácet čas v ranních i odpoledních špičkách. Dle produktového manažera Zhou Jina firma kvůli černo-zlatému zbarvení přezdívá prototypu létajícího automobilu „Létající tygr“.
„Vertikální mobilita bude pravděpodobně hlavní součástí budoucí městské a meziměstské dopravy v čínských velkoměstech,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jin. „Dopravní prostředky typu eVTOL budou schopné přepravovat cestující na krátké a střední vzdálenosti rychleji, efektivněji a flexibilněji než stávající pozemní řešení.“
Pohon Volkswagenu V.MO zajišťuje osm vrtulí generujících vztlak a dvě vrtule pro horizontální let. Stroj je relativně kompaktní – na délku měří 11,2 metrů a na šířku 10,6 metrů – takže ke startu a přistání vyžaduje jen malý prostor.
Firma zatím neuvedla žádné podrobnosti o výkonu motorů ani kapacitě akumulátorů, jež je budou pohánět. Z publikovaných materiálů plyne pouze předpokládaný dolet až 200 kilometrů, což by mělo pro zamýšlené účely zcela postačovat.
VW Group China plánuje zahájení počátečních letových zkoušek již v letošním roce. Do léta 2023 chce provést pokročilejší letové testy. Ve finální verzi slibuje čtyřmístnou kabinu a schopnost autonomního létání, což by znamenalo, že nikdo z cestujících nebude potřebovat pilotní průkaz.
8
Fotogalerie

Východoasijská dceřiná společnost německé automobilky Volkswagen – VW Group China (VGC) – představila svou vizi budoucnosti městské letecké mobility. Její součástí je vůbec první prototyp elektrického dronu s vertikálním startem a přistáním (eVTOL), označovaný jako V.MO.

Koncept je typický pro plně elektrické létající auto, které může přepravovat až čtyři cestující (s dostatečným prostorem pro zavazadla) bez nutnosti ztrácet čas v ranních i odpoledních špičkách. Dle produktového manažera Zhou Jina firma kvůli černo-zlatému zbarvení přezdívá prototypu létajícího automobilu „Létající tygr“.

Das fliegende Auto

„Vertikální mobilita bude pravděpodobně hlavní součástí budoucí městské a meziměstské dopravy v čínských velkoměstech,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jin. „Dopravní prostředky typu eVTOL budou schopné přepravovat cestující na krátké a střední vzdálenosti rychleji, efektivněji a flexibilněji než stávající pozemní řešení.“

Létající auto Volkswagen V.MO

Video placeholde

Pohon Volkswagenu V.MO zajišťuje osm vrtulí generujících vztlak a dvě vrtule pro horizontální let. Stroj je relativně kompaktní – na délku měří 11,2 metrů a na šířku 10,6 metrů – takže ke startu a přistání vyžaduje jen malý prostor.

Firma zatím neuvedla žádné podrobnosti o výkonu motorů ani kapacitě akumulátorů, jež je budou pohánět. Z publikovaných materiálů plyne pouze předpokládaný dolet až 200 kilometrů, což by mělo pro zamýšlené účely zcela postačovat.

Pokračování článku najdete zde >>>