Co si obléci a jak se chovat v Karlových Varech? Držte krok s Bartoškovými

Jiří Bartoška s manželkou Andreou na karlovarském filmovém festivalu v roce 2022.

Jiří Bartoška s manželkou Andreou na karlovarském filmovém festivalu v roce 2022. Zdroj: Profimedia

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejostřeji sledovaných společenských akcí v zemi, kdy pozvaným hostům není prominut jediný prohřešek proti dress code a zažité etiketě. Co si obléci a jak se chovat, když chcete v Karlových Varech vymést nejednu společenskou a VIP akci?

Základ úspěchu není složitý. Vlastně stačí docela málo – číst pozvánku. Označení akce, hodina, místo a daný dress code vám napovědí, jaký zvolit oděv. Současně pamatujte, že každý pár by měl fungovat v rámci akce jako tandem. Za oceánem se rozšířila fráze „držet krok s Jonesovými“, převeďme ji do karlovarského a pozitivního vyznění: Držme krok s Bartoškovými. Držme krok s Muchovými.

Jak prezident, tak výkonný ředitel největší kulturní akce českého filmu vycházejí z prověřených kombinací povinných kousků pánského šatníku. Do Varů proto vyrážejí se smokingem, několika obleky, odlehčenými separátními saky a volnočasovými kalhotami. Vše doladí pečlivě vybranou obuví, která čítá lakovky, polobotky, nazouvací mokasíny. Jejich dámy sázejí na takzvaný tichý luxus, jejž definují kvalitní materiály a nadčasové střihy z ateliérů světových značek i českých designérů.

Na červený koberec

Až na psané výjimky si rudý běhoun žádá velkou večerní u dam a smoking u pánů. Ačkoliv tatíček Klaus tvrdí, že globální oteplování je mýtus, lze očekávat, že i letos budou Vary horké. Dámy tak mohou volit velké večerní z navrstveného šifonu s odhalenými rameny či chladivého saténu a pánové sáhnout po bílém smokingu, v Česku stále nedoceněném. Bond. James Bond.

Brunch

Pro české země stále nezvyklou akcí je brunch. Chvála kocovině. Tedy společenské setkání odehrávající se od 10. hodiny ranní do 13. hodiny odpolední. Jedná se o honosnější snídani nebo střízlivější oběd. Slovo střízlivý je zde zcela klíčové. Mnohými adorovaná snídaňová mimosa, tedy mix ovocné šťávy a prosecca, může být ošidná.

Na green

Golf spolu s tenisem patří k těm ze sportů, jejichž původ sahá hluboko do historie. A proto i pouhá účast v publiku si žádá patřičný oděv. Pokud se vydáte na green, máte mnoho možností. Můžete sáhnout po nejnovějších technologických výdobytcích, či celý rituál překlopit a vrátit se do minulosti: bekovka, kalhoty s vyšším pasem a rolexy z roku 1964. Víte, že se tady nekouří? Kdo říkal?

Na terasu i zahradu

Společenské akce, které se odehrávají venku, jsou ošidné. Může být tropické horko, i arktická zima. Pokud přijmeme fakt, že se venkovní teplota bude pohybovat mezi 20 a 25 stupni, vsaďte na tenké svršky, které lze průběžně odkládat a kombinovat. Pokud se akce protáhne do večerních hodin, musejí pánové počítat s tím, že dámám v šatech z jemné madeiry bude zima a požádají je o jejich lněné sako.

Na večírek

Méně formálně, avšak o nic méně s grácií lze pojmout večírek, který se odehrává v baru nebo například v zahradě hotelu či soukromé rezidence. Pánové si stále mohou vzít klasický černý oblek, jen vynechat kravatu a povolit první knoflíčky u košile či rovnou zvolit klasické triko. Fashion prvek doženou nápaditým kapesníčkem.

Noc u fontány

Jak by řekl Zdeněk Svěrák: „Vysvětli mu, že u nás máme takovou zvláštnost“. Teď nemáme na mysli falešného vrchního, ale svlékání a koupání. Traduje se, že kdo se ráno nestyděl, ten se v noci nebavil, ovšem tato průpovídka je sporná. Společenské akce neslouží k vytváření skandálů, ale budování vztahů. Jak sociálních, tak pracovních. Nedostatky přecházejte s úsměvem. Hlavně si užijte nejžhavější sezonu roku a držte krok s Bartoškovými.

Vybrané VIP akce na KVIFF

Pátek 30.6.

18:00 KVIFF – Opening Event

22:00 Orlen/Benzina Openig Concert

Sobota 1.7.

13:00 Moët & Chandon – Toast For a Cause, přípitek, charitativní akce

19:00 KVIFF – Večeře s hvězdou

18:00 BigBoard Večírek

11:00 Becker and Poljakov Brunch

18:30 R2G Koktejl

Innogy Golf Cup – golfový turnaj

Neděle 2.7.

15:00 Philip Morris – zahradní slavnost

19:30 Unicredit Bank – večírek

18:30 Rowan Legal Champagne

13:00 E15 – Výlet do světa smyslů, program na téma investice

Pondělí 3.7.

Rowan Legal Festival Cup – golfový turnaj

14:00 E15 – Výlet do světa smyslů, program na téma kultura

Úterý 4.7.

Progresus – Beauty Salon

19:15 Progresus Ad Futurum Secret Night

Allwyn – večírek

Středa 5.7.

18:00 Cartec – večírek

Festival Golf

15:00 Kino bez bariér – innogy

14:00 E15 – program na téma byznys

Čtvrtek 6.7.

17:00 Forbes Byznys Event

Pátek 7.7.

Accolade – večírek

Innogy – večírek

Sobota 8.7.

KVIFF – Closing Event