Coeni vzdávají hold starému Hollywoodu

Ave, Caesar!

Ave, Caesar! Zdroj: cinemart

Bratři Coeni uvádějí svůj pohled na Hollywood padesátých let. Výsledek je spíše slepencem několika krátkých filmů zasazených do slabého rámce, přesto Ave, Caesar! docela pobaví.

Joel a Ethan Coeni pokračují v tříletých pauzách mezi svými filmy. Po citlivém dramatu V nitru Llewyna Davise z roku 2013 nyní přicházejí s o poznání rozmáchlejší komedií Ave, Caesar! Rozmáchlost tu však často nehraje ku prospěchu celku.

Novinka působí, jako by si jí slavní filmařští bratři plnili dávné filmařské sny. Jako by si chtěli natočit část béčkového westernu přelomu čtyřicátých a padesátých let, jednu scénku z kostýmních dramat, které do padesátek nedopatřením přepadly ze zlaté éry Hollywoodu let třicátých, a chybět nemůže epické biblické vyprávění či pompézní muzikálová scéna.
Otázka zněla, jak takové nesourodé scénky zasadit do uceleného rámce. Pak neměli jinou možnost než spíchnout storku odehrávající se v hollywoodských studiích v padesátých letech.

Bohužel právě hlavní rámec z celé Coenovic komedie funguje nejméně. Příběh o únosu filmové superstar komunistickými scenáristy je v podání tvůrců Farga či snímku Big Lebowski mdlý a celková kolážovitá povaha snímku tomu nijak nepomáhá. Ave, Caesar! prostě nedrží pohromadě. Podobně působil také zmatený (nicméně o dost promyšlenější) snímek bratří Coenů Po přečtení spalte.

Komedii tak musí zachraňovat obvyklí podezřelí, tedy mimořádné herecké obsazení a velmi dobře napsané dialogy. Podobně jako v jiných filmech slavných bratří i zde hrají superhvězdy i zcela marginální role. Přesto tíže hvězdného očekávání je navalena na George Clooneyho, který se s ní popasoval bravurně. A to přesto, že je vlastně vedlejší postavou a příběh nijak zvlášť neovlivňuje.

Naopak skutečný hlavní hrdina je v podání Joshe Brolina fantastickou noirovou postavou, která musí ukázat leccos z hereckého arzenálu.

Nejlepší momenty pak nabídne téměř situační komika. Například několikeré přetáčení velké kostýmní scény, v níž se má v nové roli představit hvězdný představitel kovbojů (a zoufale mu to nejde). Nebo hned počáteční signalizování dvojice únosců, kdy bude ten správný čas k akci. Podobných špílců je ve snímků právě tolik, aby stále působil komicky. Ale žalostně málo, aby se Ave, Caesar! stal kýženou událostí filmové zimy.

Ave, Caesar!
(komedie, USA, 106 minut)
Režie: Ethan Coen, Joel Coen
Hrají: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johanssonová
Hodnocení: 60 %