ČSOB Pojišťovna: Tři čtvrtiny domů nejsou proti vloupání připojištěny

ČSOB Pojišťovna registruje za leden až květen letošního roku 600 pojistných událostí spojených s vloupáním do bytu nebo rodinného domu, popřípadě s vandalizmem. Část domácností se sice proti tomuto riziku pojišťuje a zájem o toto pojištění narůstá, na druhou stranu však řada bytů zůstává dosud bez potřebné ochrany. „Zhruba 75% nemovitostí a přibližně 50% domácností pojištěných u nás nemá v pojistce zahrnuto riziko vloupání,“ říká ředitel odboru pojištění majetku ČSOB Pojišťovny Jan Šepek.

ČSOB Pojišťovna radí, jak se v tomto ohledu zabezpečit před odjezdem na dovolenou. Cenné předměty nemají být zbytečně vystavovány, zvláště drahé věci se vyplatí dát do úschovy. „Při odjezdu na dovolenou požádejte přátele, aby v době vaší nepřítomnosti na domácnost dohlédli, nechte si vybírat poštovní schránku,“ říká mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Přecpaná poštovní schránka je přitom jasným signálem, že obyvatelé domu jsou dostatečně daleko. „O tuto službu se vám ale může postarat také asistenční služba ČSOB Pojišťovny, kterou si lze sjednat k pojištění domácností a rodinných domků. Až po dobu 21 dní vám zajistí také dozor nad budovou či bytem nebo udržováním stavu domácnosti a může se postarat rovněž o opatrování seniorů nebo nezletilých dětí nebo umístění domácích zvířat do útulku,“ uvádí.

Chybou je též nechávat věci na balkoně. „Velmi často se bohužel setkáváme s krádeží jízdních kol a dalších předmětů z balkonů. Takové odcizení je snadné a zloděj se nemusí ani násilně dostávat přes vstupní dveře. Pokud už nemáte možnost umístit kola v jiných prostorech, doporučujeme používat zámek, který velké části takových pokusů dovede jednoduše zabránit,“ radí Milata.

Zloděje pomůže odradit udržování prostoru před domem, například dobré osvětlení a prostříhané keře. Pojišťovna také doporučuje v bytě instalovat elektronické zařízení, které umožňuje v nepravidelných časech zapínat světla nebo rádio a udržovat tak zdání, že byt je obydlen. Pokud už se taková nepříjemnost stane, vhodné pojištění, stejně jako soupis majetku a vybavení domácnosti, pomohou zmírnit následky.