Čtyři a půl roku. Za tři životy

Pozůstalí po obětech březnové tragédie v Lubech čekali vyšší trest. Proti rozsudku se chtějí odvolat.

„Čtyři a půl roku za tři zmařené životy? To je hodně málo, čekal jsem mnohem vyšší trest,“ říká čtyřiadvacetiletý Václav Zeman. Před čtyřmi měsíci přišel o otce, který tragicky zahynul při dopravní nehodě v Lubech u Klatov. Šestadvacetiletý Ivan Turok z Ukrajiny tehdy za volantem svého Opelu Vectra čelně narazil do Renaultu Clio, ve kterém následně zemřeli tři lidé a další člověk se těžce zranil.

V době nehody navíc v jeho krvi kolovalo minimálně 2,09 promile alkoholu a ručička na tachometru překračovala při průjezdu obcí stovku. Klatovská soudkyně Ludmila Lišková poslala viníka nehody na čtyři a půl roku za mříže, za volant nesmí usednout pět let. „Obžalovaný byl ovlivněn alkoholem, jehož hranice je považována za těžkou opilost, ale jeho rejstřík trestů je bez záznamu.

Stejně tak nemá záznam v kartě řidičů,“ zdůvodnila soudkyně, proč zvolila trest při spodní hranici. Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky a ublížení na zdraví přitom hrozilo ukrajinskému řidiči až desetileté vězení. Václav Zeman, syn jedné z obětí, je rozhodnutý za pomoci zmocněnce zastupujícího jeho bratra podat proti rozsudku odvolání. Ukrajinský dělník, který v Čechách žije spolu s manželkou a pracuje zde už čtvrtým rokem, svou vinu před soudem nikterak nepopřel. Na průběh nehody si však nepamatuje.

„Den předtím mě propustili z práce. Byl jsem na tom psychicky špatně. Doma jsem našel litrovou láhev rumu a dělal si čaj s rumem. Kolik jsem opravdu vypil, nevím,“ líčil za pomoci tlumočnice Turok. „Pak za námi do ubytovny přijel známý, se kterým jsme se pak jeli projet za jedním naším kamarádem. Zbytek si nepamatuji, probral jsem se až druhý den v nemocnici,“ dodal. Teprve tam se dozvěděl fatální následky své jízdy v opilosti: v renaultu zemřeli na místě řidič, jeho spolujezdec a také žena cestující na zadním sedadle. Čtvrtý člen posádky utrpěl těžké zranění. Turokův spolujezdec se zranil lehce.