Dát si vodu není zvykem

Dát si v Ostravě vodu z kohoutku? Restaurace v centru tomu příliš neholdují.

V cizině běžná sklenice vody k obědu v ostravských restauracích rozhodně samozřejmostí není. „Na stole karafy s vodou nemíváme. Ani bych to v našem podniku nevítala, protože by se ztratila zákazníkova motivace si vůbec něco k pití objednat,“ říká servírka restaurace Pod Muzeem Renáta Maléřová.
Zakladatelka webových stránek vodovoda.cz, Václava Kunová, má pro vodu z kohoutku slabost. „V České republice v restauracích podávání vody z vodovodu zákon nepřikazuje, ale ani nezakazuje. Balené vody ale zatěžují životní prostředí už samotnou existencí. Musíme je odněkud přivést, před podáváním zchladit, a stejně po nich zůstane lahev,“ vypočítává negativa balené vody Kunová. Redakce Sedmičky vyrazila do několika restaurací v centru Ostravy s nadějí, že nás vodou z vodovodu nebudou zahánět zpět na ulici.
Podle zjištění redakce Sedmičky není v centru Ostravy obvyklé objednávat si v restauraci vodu z vodovodu. A zaměstnanci restaurací novému trendu příliš nakloněni nejsou.

Pod muzeem

V Restauraci Pod muzeem se obsluhující duo Renáta Maléřová a Hana Schulzová přiznalo, že by si vodu z kohoutku k jídlu nikdy neobjednalo, i když zákazníka, který vodu chce, vždy obslouží.

Pizzerie da Claudio

V Pizzerii da Claudio má personál v případě podávání vody z kohoutku jasno. K jídlu nikdo takovou vodu nechtěl, několik troufalců si ji ale objednalo ke kávě i k džusu. Třiadvacetiletá Zdeňka Blanařová by pochopila prosbu od člověka, který nutně potřebuje zapít lék. „Rozhodně bych ale neobsloužila člověka, který by si kromě vody nic dalšího neobjednal. Ty snad ano?” obrátila se Blanařová na svého kolegu. Rozhodné zavrtění hlavou bylo zcela jasnou odpovědí.

U Džbánu

Název další restaurace by karafu s vodou u „meníček“ přímo signalizoval. „Za ten měsíc, co tady ve Džbánu pracuji, si vodu z vodovodu objednal pouze jeden člověk – a to k džusu,“ rozpomenula se servírka Lucie Strauchová. Sama si džus nechává ředit vodou z kohoutku. „Kolegové číšníci nad tím kroutí hlavou,“ směje se Strauchová.

Televizní klub

Majitel Televizního klubu, Milan Hodek by si sám vodu z kohoutku nikdy neobjednal. Z jednoho prostého důvodu: holduje čaji. „Ale mám klienty, kteří pro zapíjení alkoholu žádají odtočenou vodu. Samozřejmě, že jim ji neúčtuji. Dvě deci vody zdarma mne finančně nepoloží, když už platím vodárnám za ztráty ve vodovodním řadu.“

U rady

„Nikdo se mne na vodu z kohoutku neptá, takže to neřeším,“ tvrdí číšník Jiří Bílý z Restaurace U rady.
„Kdyby ji ale někdo chtěl, není to problém. Ale kdybych ji měl podávat všem a vždy, zdarma by rozhodně nebyla. Ovšem to už je věc provozního a majitele, ne moje. Přiznám se, že objednat si vodu k jídlu by mne asi nikdy nenapadlo. Dám raději pivo.“