Datart se propadl do stomilionové ztráty

Přední tuzemský prodejce elektroniky Datart se ve finančním roce ukončeném v loni v dubnu propadl do ztráty převyšující 102 milionů korun. O rok dříve prodělal zhruba 13 milionů. Tržby firmy zůstaly na úrovni 4,8 miliardy korun, vyplývá z nově zveřejněné výroční zprávy.

„Současné ekonomické výsledky jsou odrazem přetrvávající nepříznivé hospodářské situaci na trhu,“ uvedla firma. Kumulovaná ztráta řetězce kolem 176 milionů korun prakticky Datartu vymazala zisky minulých let. Přesto je však firma za minulé roky po odečtení prodělků stále v plusu kolem 17 milionů.

Datart patří do skupiny Darty, která se ho už téměř dva roky snaží zbavit. Jedním ze zájemců o koupi má být také dosavadní vedení Datartu.

Na trh vstoupili Slováci

Očekávaná transakce, o které se však ještě stále nerozhodlo, bude druhou velkou změnou na českém trhu s elektronikou. Nedávno totiž řetězec ElectroWorld koupila konkurenční slovenská síť Nay.

Slováci koupili řetězec, který měl v minulých letech rovněž potíže se ziskovostí. Ve stejném roce jako Datart prodělal ElectroWorld 48 milionů korun při tržbách 3,7 miliardy.