Davis Cup v Praze může skončit v plusu

Radek Štěpánek, Tomáš Berdych

Radek Štěpánek, Tomáš Berdych Zdroj: e15

Už v pátek začíná v Praze čtvrtfinále Davis Cupu. Čeští tenisté se utkají se Srbskem. Většinou se zápasy českého týmu konají v Ostravě, atraktivita soupeře ale rozhodla o přesunu do větší haly. Dějištěm utkání bude pražská O2 arena.

Přesun do Prahy akci prodraží. Agentura Česká sportovní, která má organizaci zápasů českého týmu na starost, odhaduje náklady na 20 milionů korun. Nejdražší je pronájem arény, který vyjde zhruba na 11 milionů. Hala se musela pronajmout nejen na tři hrací dny, ale na více než týden. Česká strana si zvolila antukový povrch a jeho položení je časově náročné. Od dnešního dne pak musí být hala připravena k tréninkům obou týmů. Do nákladů jsou započítány i výdaje na propagaci (asi dva miliony korun) a režijní náklady (přibližně sedm milionů).

Přestože pořádání daviscupových utkání nebývá výdělečným podnikem, tentokrát by to platit nemuselo. Srbsko je totiž mimořádně atraktivní soupeř. Srbové vyhráli Davis Cup v roce 2010 a v čele jejich týmu stojí světová jednička Novak Djoković. Také Janko Tipsarević patří ke světové špičce, momentálně uzavírá elitní světovou desítku.

Stínem na daviscupovém lesku je podezření, že právě Djoković asi do Prahy nepřijede, nefiguruje totiž v nominaci. I tak se do Česka chystají hráči, které český fanoušek jinak nemá možnost vidět. Tomu odpovídá i zájem diváků.

Je vyprodáno. Kapacita O2 areny pro tenisová utkání je 13 tisíc míst. „Jen na vstupném bychom mohli vydělat deset milionů korun,“ řekl deníku E15 Karel Tejkal z České sportovní. Prodej lístků tak téměř pokryje náklady na pronájem haly. Organizátoři odhadují, že příjmy akce dosáhnou 24 milionů korun. Podařilo se jim získat osmimilionovou dotaci z veřejných zdrojů, dalších šest milionů přinesou do rozpočtu partneři. Nenarostou-li odhadované náklady, může Davis Cup v Praze vykázat zisk kolem čtyř milionů korun.