DeLorean se vrátí do budoucnosti! Bude se vyrábět jako replika

DeLorean DMC-12

DeLorean DMC-12

DeLorean DMC-12
DeLorean DMC-12
2
Fotogalerie
Fanoušci ikonického DeLoreanu mohou začít šetřit. Filmová legenda se bude znovu vyrábět.

Díky změně amerických zákonů se do budoucnosti (konkrétně do roku 2017) vrátí legendární DeLorean DMC-12. Automobil, který proslavila filmová trilogie Návrat do budoucnosti, si získal srdce nejen filmových fandů, ale také automobilových nadšenců. Vedle Porsche 911 je to jedno z nejsnáze rozpoznatelných aut historie i lidmi, kteří autům vůbec nerozumí.

Nový americký zákon umožňuje nyní vyrábět repliky starších aut, pokud výrobce dodrží podmínku, že ročně nesestaví více než 325 kusů. Texaská společnost DeLorean Motor Company, která vlastní práva na DeLorean a dokonce i výrobní zařízení, chce během následujících pěti let vyrobit ročně maximálně 300 aut.

Cena jednoho „moderního“ DeLoreanu by se měla pohybovat okolo 100 000 dolarů, tedy asi 2 400 000 korun bez daně. Prodej by mohl být zahájen už v roce 2017, píše magazín Motoring. Automobilka nyní jedná s možnými dodavateli motorů a převodovek.

Cílem je znovu použít motor V6, který by měl mít výkon 350 až 400 koní. Auto bude disponovat moderními prvky jako ABS, ESP nebo airbagy, ale zachová si původní design a styl. Dočká se ale moderních brzd a podvozku a také luxusních vymožeností v interiéru, jako je navigace, konektivita s chytrými telefony a podobně.

Jen připomeneme, že DeLorean vyrobil v letech 1981 až 1983 necelých deset tisíc vozů. Firma se ale potácela ve finančních problémech a po zatčení zakladatele Johna DeLoreana, který chtěl finanční krizi řešit mimo jiné pašováním kokainu, zbankrotovala.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz