Deset věcí, které musíte vědět o Windows 8

Nový správce úloh

Nový správce úloh

Windows 8 si už může vyzkoušet kdokoliv z vás, bez problému jej totiž nainstalujete na průměrně výkonný notebook a počítač. Změn bude ale skutečně mnoho. Podívejte se.

Z webu Microsoftu můžete už od včerejšího dne stahovat zkušební verzi Windows 8 Developer Preview. Verze pro 32-bitový systém zabere necelé 3 GB, 64-bitová verze pak 3,6 GB. Pokud jste si zkušební verzi ještě nestáhli, ale uvažujete o tom, připravte se na několik výrazných novinek, které Windows 8 přináší. Přechod z tradiční podoby Windows je totiž v mnoha směrech docela výrazný a bude vyžadovat nové návyky.

1. K Windows 8 potřebujete účet Windows Live ID

K Windows 8 se budete přihlašovat pomocí svého Live ID účtu. To znamená, že při přihlášení vyžaduje testovací verze Windows aktivní připojení k internetu. V tomto směru se Osmičky podobají třeba Chrome OS. Ten „odemknete“ pouze v případě, že zadáte správné přihlašovací údaje k účtu Google. Spojení s webem má své opodstatnění, Windows 8 totiž umí hromadu nastavení synchronizovat mezi více zařízeními skrze váš účet Live ID.

Bez internetu a Live ID se nepřihlásíte, firmy budou mít jiná pravidlaBez internetu a Live ID se nepřihlásíte, firmy budou mít jiná pravidlaBez internetu a Live ID se nepřihlásíte, firmy budou mít jiná pravidla

2. Nové výchozí Metro

Ve Windows 95 se mu říkalo Redmond, ve Windows XP Luna, s Vistou přišlo Aero a Osmičky představí Metro. Majitelé telefonů s Windows Phone ho už velmi dobře znají, je totiž charakteristické svými dlaždicemi, které fungují jako odkazy a zároveň i jako interaktivní widgety. Aplikace běží v celoobrazovkovém režimu a „jsou prostě jiné“. Metro je optimalizované pro dotykový displej, bez problému jej ale můžete ovládat i myší a klávesnicí.

Windows Metro na notebooku – v podstatě něco, co vypadá jako Windows Phone a funguje jako Media CenterWindows Metro na notebooku – v podstatě něco, co vypadá jako Windows Phone a funguje jako Media CenterWindows Metro na notebooku – v podstatě něco, co vypadá jako Windows Phone a funguje jako Media Center

3. Metro funguje podobně jako na mobilu

V desktopovém režimu můžete používat klasické aplikace, na platformě x86 je to totiž stále ten starý dobrý Windows. Pokud se ale přepnete do Metra a začnete pracovat s „metroidními“ aplikacemi, bude vám to celé připomínat mobilní operační systém. Aplikace jsou tedy maximalizované a neuplatňuje se zde klasický multitasking, aktivní je totiž vždy pouze ta viditelná aplikace a ty ostatní jádro systému uspí.

Meteorologická aplikace ve Windows MetroMeteorologická aplikace ve Windows MetroNový správce úlohNový správce úlohMeteorologická aplikace ve Windows Metro a nový správce úloh – všimněte si aplikací se stavem „suspended“. Jedná se o uspané programy z Windows Metra, které se aktivizují až poté, co na ně přejdu. Identicky se chovají aplikace na Androidu, Windows Phone i iOS.

4. Starý Windows nezmizí, jen nabídka Start

Zatímco na mobilu je Metro jediným uživatelským rozhraním, v případě Windows 8 je naroubované a srostlé s klasickým desktopem Windows Aero. Po přihlášení se sice spustí Metro, klepnutím na dlaždici desktopu se ale přepnete do Aera. Ale nebude to už to obvyklé Aero, klasická ikona Start a také tradiční klávesa Windows vás totiž opět přesunou do Metra. Jak budete přistupovat k programům z nabídky Start, když zde žádná není? V Metru můžete začít psát a fulltextový vyhledávač okamžitě začne nacházet aplikace, dokumenty a tak dále. Případně zajeďte myší k levému dolnímu okraji a v nabídce zvolte vyhledávač, který se otevře v postranním panelu.

Po startu se sice systém přepne do prostředí Windows Metro, můžete se ale vrátit zpět do Windows AeroPo startu se sice systém přepne do prostředí Windows Metro, můžete se ale vrátit zpět do Windows AeroPo startu se sice systém přepne do prostředí Windows Metro, můžete se ale vrátit zpět do Windows Aero

5. Dva systémy v jednom

Windows 8 má dva diametrálně odlišné desktopy a tedy dva diametrálně odlišné typy aplikací. Ve stylu Metro se tedy nezobrazí každá aplikace, ale pouze ty, které jsou pro něj napsané. V testovací verzi zároveň nefunguje vše ideálně a Metro rozhodně nenabízí absolutní alternativu. Pokud budete něco nastavovat, u pokročilých voleb se Metro přepne do Aera a spustí se tradiční Ovládací panely. V tomto směru to tedy celé připomíná třeba nadstavbu HTC Sense nad Windows 6.5 nebo multimediální nadstavbu Windows Media Center.

Windows 8Windows 8Windows 8Windows 8Je to spíš Windows Metro, nebo naopak Windows Aero? Těžko říci. Při pokročilém nastavování systému z Metra se nakonec přepnete do Aera, v Aeru se zase přepnete do Metra po klepnutí na ikonu Windows, při vyhledávání a tak dále. Je to trošku schizofrenní…

6. Rozšířená podpora hardwaru (ale také jiné požadavky)

Windows 8 sice poběží na hromadě zařízení počínaje armovým tabletem a konče supervýkonnou desktopovou mašinou, ale zvláště u testovací verze Developer Preview se připravte na absenci ovladačů grafické karty. Pokud se tak stane, zjistíte to velmi rychle, celé Metro včetně aplikací je totiž kompletně akcelerované a bez adekvátních ovladačů nespustíte ani jednu aplikaci – pouze základní pohled na dlaždice.

V práci jsme Windows 8 okamžitě nainstalovali na tablet, sic zatím jen s čipem Intel Atom. Figurka Android možná trošku závistivě kouká – co z toho asi nakonec bude?V práci jsme Windows 8 okamžitě nainstalovali na tablet, sic zatím jen s čipem Intel Atom. Figurka Android možná trošku závistivě kouká – co z toho asi nakonec bude?V práci jsme Windows 8 okamžitě nainstalovali na tablet, sic zatím jen s čipem Intel Atom. Figurka Android možná trošku závistivě kouká – co z toho asi nakonec bude?

7. Pro programy do obchodu

Hlavním zdrojem aplikací pro Windows Metro bude Windows Store. Ten je z části použitelný už dnes při nákupu her, tentokrát se ale stane i katalogem pro aplikace. Zatím si ho ale nevyzkoušíte, nakupování a stahování programů totiž není ve verzi Developer Preview k dispozici.

Aplikace budou k dispozici na Windows Store, přinejmenším v případě desktopových programů pro Windows Aero je ale budete moci instalovat i tradiční cestou. Ve verzi Developer Preview zatím Store chybí.Aplikace budou k dispozici na Windows Store, přinejmenším v případě desktopových programů pro Windows Aero je ale budete moci instalovat i tradiční cestou. Ve verzi Developer Preview zatím Store chybí.Aplikace budou k dispozici na Windows Store, přinejmenším v případě desktopových programů pro Windows Aero je ale budete moci instalovat i tradiční cestou. Ve verzi Developer Preview zatím Store chybí.

8. Obnova a synchronizace nastavení

Díky přihlášení skrze Windows Live ID se budou některé části nastavení synchronizovat skrze internet. Počítač tedy může mít stejné nastavení jako tablet a tak dále. Toto už znáte z mobilního světa a znáte také hard reset. I ten Windows 8 zvládne a v případě potřeby uvede systém do výchozího továrního stavu bez potřeby zdlouhavé nové instalace. Vedle resetu bude po ruce i refresh. Ten v systému ponechá pouze uživatelská data, znovu nainstaluje aplikace ze Storu a zbytek kompletně smaže do výchozího stavu. Něco podobného nabízel Windows již v dobách „XPček“ (obnovení systémových knihoven z CD-ROM), moc dobře to ale nefungovalo.

Windows 8Windows 8Windows 8Windows 8Zapomeňte na přeinstalovávání celého Windows. Verze 8 pamatuje na rychlý hard reset a obnovu.

9. Windows se „nevypíná“

Rozhraní Windows 8 je optimalizované pro tablety i v případě vypínání. Klasické vypnutí a studený start je totiž trošku více schovaný v postranním panelu Metra. I při studenem startu se ale bude část Windows pouze obnovovat z hibernace.

Možnost vypnutí v nabídce Start chybí... Jelikož ve Windows 8 žádná nabídka Start není...Možnost vypnutí v nabídce Start chybí... Jelikož ve Windows 8 žádná nabídka Start není...Možnost vypnutí v nabídce Start chybí… Jelikož ve Windows 8 žádná nabídka Start není…

10. Ještě se může dost věcí změnit…

K dispozici je zatím pouze verze Developer Preview, se kterou se Microsoft u operačních systémů zatím nikdy nepochlubil. Windows 8, který je nyní zdarma k dispozici, tedy není ani ve stavu betaverze. Jedná se hlavně o ukázku pro vývojáře, kteří tak mohou začít testovat své nové aplikace pro prostředí Metro. Windows 8 DP může mást tím, že je to už v tomto stádiu docela použitelný operační systém, nedoporučujeme ale jeho nasazení v ostrém provozu. Může mít problémy s náročnějšími aplikacemi, hrami a tak dále.