Dětí přibývá víc než míst ve ve školkách. Rodiče mají obavy

Zápisy do školek právě skončily. Podle magistrátu je míst dost, zdaleka ne všichni rodiče jsou však spokojení.

Dětí se rodí více než v uplynulých letech a školky nejsou nafukovací. S těmito „vstupními daty“ odcházeli rodiče k zápisům do některé z šestnácti mateřských škol v Karlových Varech. Ty jsou sloučené do dvou základních školek, každá má několik poboček.
„Právě jsme byli u zápisu a teď budeme čekat, jestli nás vezmou. Trochu se toho bojím, je pravda, že synovi budou tři roky v lednu. V Tuhnicích už mám dceru a vím, že je tam plno. Škoda, že město zavřelo školku Krále Jiřího,“ říká Monika Sedloňová, která je na mateřské dovolené.
„Mám obavy, protože dětí je hodně a školek málo. Moje malá půjde k zápisu do školky za dva roky a to bude ještě větší problém než dnes, protože dětí se teď prý rodí víc. Už před dvěma roky jsem měla problém s umístěním syna,“ uvádí maminka, která se bála uvést své jméno z obavy, že by kvůli odpovědi mohla mít problémy s přijetím dítěte do školky.
Podle magistrátu však kapacity zdejších školek postačují. Jak to tedy je?
Defi nitivní výsledky zápisů školky zatím nemají, zápisy se uskutečnily před týdnem.
„Určitě přišlo víc dětí, než v minulých letech. V celkovém počtu zájemců se objevuje hodně dětí, jejichž maminky jsou ještě na mateřské dovolené.
Ve školkách máme také hodně malých dětí, které nám zůstávají dále, ve srovnání s těmi, které odcházejí do škol. A k tomu přibývají ti, kteří jdou do školky poprvé. To je podle mne důvod, proč se vytváří převis,“ vysvětluje ředitelka 1. mateřské školy Zdeňka Tichá.
„Dosud jsme stačili brát všechny zájemce. Je možné, že jsme některé mamince nabídli jinou školku než chtěla, ale pořád to bylo v rámci Karlových Varů. Máme školky na periferii města, takže i přes větší zájem nepředpokládám, že bude problém děti umístit,“ říká ředitelka 2. mateřské školy Alena Ammerová.
Podle vedoucího odboru školství karlovarského magistrátu Filipa Lepíka není v Karlových Varech demografický vývoj tak dramatický. „Myslím, že populace bude mít vzestupný charakter. Otázkou je, jak se na intenzitě tohoto vzestupu může podepsat současná krize, protože když mladí lidé například nemají na hypotéku, počkají možná i se svým dítětem,“ uvažuje Lepík.

Okolní obce

Obě ředitelky se shodují na tom, že nebudou moci uspokojit zájemce z okolních obcí. Určitě ne v té míře, jako dřív. Například do školky ve Dvorech dávali děti rodiče z Jenišova a Hor. Nyní školka děti prozatím nezapsala, protože stoupl počet zájemců z Karlových Varů. Řešení budou hledat starostové obcí společně s vedením magistrátu.
„V lednu nám visel na prodejně leták, aš rodiče děti do školky ve Dvorech přihlásí. A teď OE v den zápisu, nám ze školky volali, že děti nebudou moci přijmout. Kdyby nám to někdo oznámil v únoru, byl čas hledat v klidu nějaké řešení. Ale nechat všechno až na poslední chvíli? Připadá mi, že magistrát situaci poněkud podcenil. Rodiče jsou v nejistotě, od září chtěli třeba nastoupit do zaměstnání a teď nevědí, co bude,“ přibližuje starosta Jenišova Ivan Truksa.
Je srozuměn s tím, že obec bude Karlovým Varům na umístění jenišovských dětí do karlovarské školky magistrátu platit. „Školku jsme měli, ale v roce 1975 nás připojili ke Karlovým Varům a my o ni přišli. A abychom si jako samostatná obec stavěli vlastní, tolik dětí zase nemáme,“ dodává.
Rodiče v Karlových Varech se v převážné většině snaží umístit dítě do školky, kterou mají nejblíže k bydlišti. Někteří však využívají možnosti dát dítě do školky, která nabízí trochu jiný způsob práce s dětmi. Taková je třída s waldorfskými prvky ve školce v Doubí. Ve třídě jsou děti od tří do sedmi let.
„Letos se nám hlásilo pětadvacet zájemců, což přesně odpovídá naší kapacitě. Příští rok nám polovina dětí odejde do škol a budeme moci nabrat více nových zájemců. Už teď si rodiče třeba ročních dětí rezervují místo, aby měli jistotu, že se k nám jejich děti dostanou. Kapacitu třídy rozšiřovat nemůžeme, ale budeme se snažit v budoucnu získat statut waldorfské školky,“ informuje Dagmar Kuncová, která třídu vede.

Co bude příště?

Několik redakcí oslovených maminek vidí jednu z příčin obtížného umisťování dětí do školek ve zrušení školky v ulici Krále Jiřího. Vedení města zde loni ukončilo provoz a prostor pronajalo pro zřízení soukromé školky. Ta tu měla fungovat od dubna, ale její otevření se odsouvá. Údajně kvůli rekonstrukci kotelny. Školka prý otevře od září.
Opoziční zastupitelé při uzavírání školky poukazovali na to, že se školka už nikdy neotevře. Termín se může neustále oddalovat, protože majitelka školky nemá určené žádné konkrétní datum.
Stávající školky mají ještě rezervy v počtu míst. „Máme dvacet tři tříd a budeme je doplňovat do počtu dvacet čtyři dětí na třídu. Když bude třeba, máme možnost požádat radu města o navýšení počtu dětí v jedné třídě na dvacet osm,“ upřesňuje Tichá. Podle Lepíka zatím není třeba uvažovat o tom, že by město nechalo postavit novou školku.