Devadesátiletá Olga utíká času

Olga Kotelková a Bruce Grierson

Olga Kotelková a Bruce Grierson Zdroj: Profimedia.cz

Kdo by se nechtěl dožít vysokého věku v plném zdraví s vitalitou mladého člověka? Je devadesátiletá Olga Kotelková fenomén patřící mezi takzvané superseniory, nebo je pro každého možné získat její kondici bez ohledu na věk?

Jak to, že dosahuje vítězství v atletických disciplínách ve své kategorii, kde pomalu přestává mít soupeře, a stále se těší dobrému zdraví i skvělé náladě, zatímco sedmačtyřicetiletý novinář prožívající krizi středního věku a sportující od mládí se cítí unavený a vyčerpaný? Přitom Olga začala se sportem až po sedmdesátce.

Autor skvělé publikace plné inspirativních poznatků Bruce Grierson přiměje Olgu, aby se spolu s ním podrobila lékařskému a vědeckému průzkumu. Chtějí zjistit, co je příčinou její neutuchající energie. Krom toho, že vědci stanoví její biologický věk na 65 a jeho na 113, se snaží zjistit, jaký kdo měl život, jaké dětství, jak souvisí s kondicí výživa a genetika, a docházejí k zajímavým výsledkům. Všechno důležité, co se nám stane, potenciálně mění strukturu genu. Všechno, pro co se rozhodneme, přepínače DNA zaregistrují.

Olga je mimořádná v tom, že má schopnost se dokonale naladit na to, co se děje v jejím těle. Ví, kdy má odpočívat, kdy má zmírnit a kdy má nasadit tempo. Běhá krátké trati, skáče do výšky i dálky, hází oštěpem. Lékaři přiznávají, že tělo je stavěné tak, aby se hojilo samo, každý máme v sobě systém včasného varování, musíme mu jen umět naslouchat. Olga ví, že žal zabíjí, a nedovoluje lidem, aby na ni měli negativní vliv. Věnuje se dobrovolnictví, hodně se směje, s chutí si dá dobrý steak i skotskou a nevyhýbá se lidem. Má přátele, s nimiž si vzájemně pomáhají žít dobrý život plný poctivosti a štěstí. Odmítá se však stát moudrou dámou, jak to dělají obvykle jiní, prostě proto, že nevěří, že taková je.

„Z pohledu vesmíru jsou všechny naše starosti a obavy triviální. Hodiny tikají. Na reptání nemáme čas. Ten nám zbývá jen na radost a vděk. Záhada, proč já vadnu, zatímco Olga vzkvétá, není v žádném případě vyřešená. Jen si začínám myslet, že víc odpovědí je možné najít od krku nahoru než od krku dolů,“ konstatuje autor v závěru jedinečné knihy, kterou lze doporučit každému, kdo je ochoten se hýbat a uvěřit, že všechno vychází jen z naší vlastní hlavy.

Bruce Grierson: Jak utéct času
Nakladatelství: Mladá fronta, 2015
Překlad: Jiří Balek
Hodnocení: 90 %