Dilema dobrého hospodáře: Účelový úvěr či půjčka na cokoliv?

Dilema dobrého hospodáře: Účelový úvěr či půjčka na cokoliv?

Dilema dobrého hospodáře: Účelový úvěr či půjčka na cokoliv? Zdroj: Zonky

Na nové auto, rekonstrukci bydlení anebo třeba novou lednici za tu, která vám doma právě dosloužila. Půjčit si čas od času potřebuje i dobrý hospodář. Na rozdíl od špatného si ale dá práci a hledá pro sebe tu nejvýhodnější nabídku. Například zvažuje, jestli se mu v konkrétní situaci více vyplatí vzít si účelovou půjčku anebo sáhne po úvěru na cokoliv.

Půjčka s podmínkou

I tak by se dala nazvat účelová půjčka. Banky u tohoto typů úvěru totiž požadují doložení použití financí na konkrétní smluvenou věc. Lidé si takové půjčky nejčastěji sjednávají na nákup spotřebních věcí, například na výše zmíněné auto. Na financování nemovitostí pak některé banky poskytují úvěry za nižší úrokovou sazbu a s delší dobou splatnosti, protože se zpravidla jedná o vyšší částku.

Půjčené peníze pak ale nemíří na účet klienta. U většiny účelových úvěrů totiž věřitelé vyplácí úvěr bezhotovostně přímo na účet prodejce konkrétního zboží, služeb nebo nemovitostí poté, co klient předloží fakturu.

Peníze vázané na konkrétní útratu vám nepomohou v případě, kdy potřebujete urgentně vyřešit například nečekanou komplikaci. Třeba případ, kdy vám znenadání doslouží pračka. Vy sice máte díky účelovému úvěru nové auto, ale na pračku musíte našetřit anebo si sjednat úvěr nový. Celkově se vám takové zadlužení ještě víc prodraží.

Půjčka na cokoliv

Podobnou situaci vám pomůže půjčka na cokoliv vyřešit snáz. Buď byste oželeli auto a koupili pračku. Anebo ještě lépe: půjčili si o trošku víc peněž než na auto potřebujete a zbytek si nechali jako rezervu. A za ni pak pokryli nečekané výdaje.

Neúčelové úvěry se totiž vyznačují tím, že je klient může použít k libovolnému účelu. Nemusíte bance nebo úvěrové společnosti nijak dokládat použití půjčených peněz. Klient je po sjednání úvěru dostane přímo na svůj účet a za co finance utratí, už je jen na něm.  

Výhodná a rychlá půjčka na cokoliv je dostupná třeba na Zonky.cz.