Dnes je poslední šance koupit levně Windows 8, zítra řádově zdraží

Operační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK)

Operační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK) Zdroj: CTK

Dnes je poslední den, do kdy platí zvýhodněná nabídka Microsoftu přechodu na Windows 8. Za necelých osm set korun můžete získat upgrade na Windows 8 Pro ze systémů Windows XP, Vista nebo 7. Od zítřka za totéž zaplatíte pětkrát tolik.

Cena základní verze Windows 8 se drží nepopulárního přepočtu $1 = 1€, u verze Windows 8 Pro je přepočet z americké ceny o něco málo spravedlivější. V USA za Windows 8 Pro zaplatíte 200 dolarů, v Evropě to bude 180 eur. Na tuto cenu se bude zdražovat z aktuální ceny 30 eur. U výchozí edice Windows 8, která bude většině uživatelů dostačovat, byla cenovka nastavena na 120 eur.

Zdražení je nemalé, nicméně vrací se na standardní úroveň cen, za které jsme kupovali Windows 7 (verze Pro odpovídá dřívějšímu Ultimate). Microsoft důrazně připomínal, že aktuální výhodná nabídka přechodu na Windows 8 je dočasná. Docílil tak toho, že kdo ze současných uživatelů chtěl Windows 8, tak už si je pořídil, a ostatní na ně přejdou až s novými počítači. Dá se očekávat, že nákup upgradů zítra výrazně poklesne.

Změna ceny Windows 8Změna ceny Windows 8 | Repro Zive.czPoznámka: ceny v korunách jsou jen přibližným přepočtem dle aktuálního kurzu

Zájemci o doplněk Media Center budou připlácet 9,99 eur (cca 260 Kč), doposud byl k dispozici zdarma. Nutno připomenout, že ho můžete přidat jen do verze Windows 8 Pro. Aktualizace z Windows 8 na Windows 8 Pro přitom vyjde na nemalých 159 eur. Chcete-li tedy v budoucnu využívat svůj počítač i jako televizi, hodí se rovnou přejít na Windows 8 Pro.

Uvedené ceny se týkají elektronických licencí dostupných na www.windows.cz. Adekvátně se budou zdražovat i krabicové verze upgradů. Stávající ceny OEM licencí se měnit nebudou.

Zdroj: Živě.cz