Dny irské kultury se po roce vrací

Do Karviné se po roce vrací Dny irské kultury. O dobrou náladu se postarají irské písně a kvalitní irská whisky.

Sochu svatého Patrika z roku 1749, která stojí u kostela Povýšení svatého Kříže, si lidé z Karviné často pletou s Mikulášem. Přitom se právě Karviná může pyšnit sochou irského patrona nejspíše jako jediná v České republice. Před čtyřmi lety se zastupitelé rozhodli toho využít a založili Dny irské kultury. Ty letošní se uskuteční v sobotu 12. a v neděli 13. března v restauraci Ščerba a v Městském domě kultury.
„Slavnosti se poprvé konaly v roce 2007. Tam jsem se poprvé objevil v roli moderátora také já. No a vypadá to, že se této báječné role již nezbavím,“ směje se jeden z pořadatelů Josef Mlok Grim. Také letos pořadatelé připravili pestrý program. „Na Dnech irské kultury už jsem byla i minulý rok a bylo to skvělé. Obzvlášť Irish párty, kde vládla uvolněná atmosféra. To byla ta pravá zábava,“ říká Jana Roubová z Karviné.
Sochu svatého Patricka nechali v Karviné postavit členové irského katolického rodu Taafů z Carlingfordu, kteří v roce 1749 přišli do Fryštátu. „Zažil jsem toho za léta moderování spoustu, ale nikdy nezapomenu na okamžik, kdy mě při uvádění skupiny Galtish její tanečnice nepřipraveného vytáhly na taneční plochu a přinutily s nimi zatančit jeden skotský tanec,“ směje se Grim.