Do českých startupů se loni investovalo tři čtvrtě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Sedlak

Objem venture capital (VC) investic do technologických firem v Evropě v loňském roce vzrostl o 78 procent. Celkem se v něm "protočilo" v přepočtu 138 miliard korun v 855 obchodech. Vyplývá to ze zprávy CBInsights. Z této částky si české startupy přišly na zhruba tři čtvrtě miliardy.

Jak uvádí zpráva CBInsights, nejčastěji se investuje do startupů ve Velké Británii a Německu, kde se uzavřelo na 379 obchodů za zhruba 72 miliard korun. Informoval o tom web czechcrunch.cz.

Evropský trh s VC investicemiVC trh v Evropě za rok 2014VC trh v Evropě za rok 2014 | CBinsights.com

Nejvyšší nárůst zaznamenala Itálie. Zatímco v dřívějších letech tamní trh s venture capital investicemi stagnoval, mezi roky 2013 a 2014 narostl o 208 procent. Výrazný růst zaznamenaly také země Švýcarsko a Finsko - obě shodně o 170 procent. Česko v rámci evropského žebříčku skončilo na 19. místě.

Jak rostly investice v EvropěJak rostly investice do startupů v roce 2014Jak rostly investice do startupů v roce 2014 | CBinsights.com

Mezi největší investiční hráče patří podle CBInsights Index Ventures, German Startups Group a High-Tech Gruenderfonds. Nejvíce peněz logicky putuje do projektů ve fázi seed financování (úplný počátek financování startupů).