Do Loučně začátkem června zamíří 85 unikátních veteránů

Automobil Laurin&Klement, ilustrační foto

Automobil Laurin&Klement, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V rámci letošního třetího ročníku soutěže elegance na zámku Loučeň se o prvním červnovém víkendu představí 85 unikátních veteránů.

Speciální expozici budou mít téměř tři desítky historických vozů Laurin&Klement a Škoda. Důvodem je 120 let od založení značky. K vidění bude mimo jiné historický unikát Laurin&Klement RK/M z roku 1913/14, který užíval legendární závodník Saša Kolowrat, ze sbírky Národního technického muzea. Uvedli to organizátoři akce na tiskové konferenci.

Součástí akce bude v sobotu 6. června dopoledne jízda historických motocyklů a automobilů Laurin&Klement a Škoda z Mladé Boleslavi na Loučeň. V expozici Škody bude například Superb z roku 1935, sportovní Škoda 1100 OHC z roku 1957 nebo závodní Škoda 130 RS.

Vedle vozů L&K a Škoda se poprvé na Chateau Loučeň Concours d'Elegance ukáže deset vozů ze soukromé sbírky, které zaujmou zejména francouzskými karosériemi. Jde o vozy značek Avions Voisin, Delage, Farman a Hispano Suiza. Po desítkách let se veřejnosti představí Bugatti T50, který má výjimečnou českou historii a karoserii.

Motocykl Laurin&Klement, ilustrační fotoMotocykl Laurin&Klement, ilustrační foto | Profimedia.cz

V zámeckém parku budou vystavené i další vozy značek Bugatti, Duesenberg, Hispano Suiza, Isotta Fraschini, Jaguar. Mercedes-Benz, Tatra, Walter, Československá zbrojovka Brno, nebo dosud největší prezentace prostějovské značky Wikov. Součástí expozice budou také sportovní automobily z poválečných let značek Ferrari, Alfa Romeo, Aston Martin, Facel Vega nebo Talbot Lago.

První ročník se konal v roce 2012, další pak o rok později. Loňský rok organizátoři vynechali. Otevřeno bude v sobotu 6. června od 10:00 do 18:00 hodin, v neděli 7. června od 10:00 do 16:00 hodin. Jednodenní vstupné bude 450 korun a dvoudenní 800 Kč.