Do Prahy se vrátí Chris Rea, poprvé přijede Lisa Stansfieldová

Chris Rea

Chris Rea Zdroj: Ferenc Szelepcsenyi, Shutterstock

Po dvou a půl letech se do Prahy vrátí Chris Rea. Britského kytaristu, zpěváka a skladatele bude hostit 30. října O2 arena. Naopak poprvé tento týden v metropoli vystoupí zpěvačka Lisa Stansfieldová. Jedna z hudebních hvězd r'n'b, soulu a popu 80. a 90. let zazpívá 1. listopadu ve Velkém sále pražské Lucerny.

Do České republiky se Rea vrací pravidelně. Naposledy koncertoval před dvěma lety v pražském Kongresovém centru, kde vedle skladeb z aktuální nahrávky The Santo Spirito Project téměř vyprodanému sálu servíroval písně ze starších alb. Také na čtvrtečním koncertu Rea, který si nepotrpí na okázalou show a zvláštní efekty, pravděpodobně nabídne své úspěšné písně Josephine, Let's Dance nebo The Road to Hell.

Britský hudebník s italskou krví, který letos oslavil třiašedesátiny, má vedle hitů v různých žebříčcích nekomerční projekty, jakým například Blue Guitars. Šlo o komplet jedenácti alb obsahující 137 skladeb o souhrnné délce přes deset hodin, DVD s dokumentárním filmem Dancing Down The Stony Road a knihu, kterou Rea opatřil svými malbami. „Stále se snažím vytvořit své nejlepší dílo. A stále nejsem spokojen,“ říká.

Lisa StansfieldLisa Stansfield | Featureflash, Shutterstock

Také Stansfieldová patří mezi úspěšné britské umělce. Osmačtyřicetiletá zpěvačka známá hity All Around The World, Change, Never, Never Gonna Give You Up nebo The Real Thing v Praze představí i své loňské album Seven, z něhož na turné nabízí skladby Can't Dance, Carry On, Conversation, Love Can, Picket Fence, So Be It, Stupid Heart a The Rain.

Stansfieldová byla dvakrát nominovaná na cenu Grammy v kategoriích Nejlepší nový umělec a Nejlepší popová zpěvačka. Prodala přes 15 milionů desek, natočila před dvě desítky singlů, získala řadu ocenění a její největší hit All Arount The World byl jedničkou hitparád v mnoha zemích světa včetně Spojených států. Nazpívala také duety s Georgem Michaelem, Barry Whitem a skupinou Queen, a podílela se mimo jiné na nahrávce Someday (I'm Coming Back) k filmu Osobní strážce s Kevinem Costnerem a Whitney Houstonovou. V roce 2013 se vrátila po pauze na hudební scénu albem Seven, na kterém se podílel její manžel a dlouholetý spolupracovník Ian Devaney.