"Do zbraně!" zavelí ženy v Bobycentru

Legendární komedii Františka Ringo Čecha uvidí brněnské publikum v novém zpracování divadelní společnosti Artur.

Není snad nikdo, kdo by neznal alespoň jeden Jiráskův příběh ze Starých pověstí českých. Ovšem ne všechno, co Jirásek napsal, byla pravda.
Zažité pověry a mýty vyvrací František Ringo Čech ve svém nejznámějším díle Dívčí válka, s níž 8. listopadu přijede do brněnského Bobycentra divadelní společnost Artur.
„Dívčí válka se už dočkala tří tisíc repríz. Nyní přichází v novém zpracování, které ctí genialitu originálu, v novém mladém složení, v nových kostýmech a s novou scénou,“ říká Nikol Poselová z pořádající agentury PromoProdukce, která od Čecha koupila práva.
Veselohru proto uvádí s novým názvem, Dívčí válka OE nová éra. Diváci se mohou těšit i na herce z televizních obrazovek. „V představení totiž hrají herci ze seriálů Ordinace v růžové zahradě, Ulice, Pojišťovna štěstí, Přešlapy či Profesionálové,“ upřesňuje Poselová.
Třeba v roli roztoužené Vlasty se divákům v Brně představí Miluše Bittnerová, úlohu Panice Ctirada si zahraje Miroslav Šimůnek, který hrál třeba v pohádce Z pekla štěstí. Udatného a silného Bivoje hraje Jan Antonín Duchoslav, tedy Viky Cabadaj z filmu Sněženky a machři. Diváci uvidí také modelku Dominiku Kadlčkovou, která hraje Kazi, nebo Václava Upíra Krejčího v roli Vladyky Vojena.

Božský Lumír perlí

„Největší eso, které má divadelní spolek Artur v rukávu, je však Petr Jablonský. Ačkoli podávají všichni herci skvělé výkony, on v roli božského pěvce Lumíra sype z rukávu jednu hlášku za druhou. Samozřejmě dojde i na jeho imitátorské schopnosti. V těch je v Česku vůbec nejlepší,“ popisuje divadelní kritička Kristýna Šmejkalová humorem nabité představení.
Nová Dívčí válka je podle tvůrců neotřelá, humorná a má svou vlastní tvář. Pestrá je jak scéna, tak i jednotlivé kostýmy. Inscenace na jednu stranu pojednává o historickém tématu, na druhé vtipně naráží na současná témata.
„Nečekejte žádné poselství či katarzi. Jde nám jen o jediné. Bavit diváky a sebe,“ říká o hře režisér Jindra Kriegel, který ztvární i postavu Přemysla.

DÍVČÍ VÁLKA - NOVÁ ÉRA

Jediné představení v Brně divadelní soubor Artur sehraje v úterý 8. listopadu od osmi večer v Bobycentru.
V hlavních rolích se představí Miluše Bittnerová, Jindra Kriegel, Dominika Kadlčková, Barbora Mottlová, Petr Jablonský, Jan Antonín Duchoslav, Václav Upír Krejčí a další.
Vstupenky stojí 290 až 490 korun. www.brnokoncert.cz