Dodávky chytrých telefonů loni stouply o desetinu na nový rekord

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Anna Vackova

Celosvětové dodávky chytrých telefonů se v loňském roce zvýšily o deset procent na rekordních 1,433 miliardy přístrojů. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Jedničkou na trhu zůstal jihokorejský výrobce Samsung Electronics, zaznamenal však výrazně pomalejší růst než jeho hlavní konkurenti. Dodávky Samsungu stouply pouze o dvě procenta na 324,8 milionu přístrojů. Jeho tržní podíl se tak snížil na 22,7 procenta z 24,4 procenta v roce 2014.

Druhé místo opět obsadil americký rival Apple, který zvýšil dodávky o 20 procent na 231,5 milionu přístrojů. Jeho tržní podíl tak stoupl na 16,2 procenta z předloňských 14,8 procenta.

Ještě výraznější nárůst loni zaznamenala čínská společnost Huawei, jejíž dodávky stouply o 44 procent na 106,6 milionu kusů. Tržní podíl Huawei dosáhl 7,4 procenta. Firma tak zvýšila náskok před domácími konkurenty Lenovo (5,2 procenta) a Xiaomi (4,9 procenta) a upevnila si třetí pozici na světovém trhu.

„Obvykle se konverzace na trhu s chytrými telefony točí kolem Samsungu a Applu. Silné výsledky Huawei však ukazují, jak moc tato značka vyrostla,“ uvedla analytička IDC Melissa Chauová. „Je tu sice spousta nejistoty kolem zpomalování hospodářského růstu v Číně, Huawei je však jednou z mála čínských značek, které se úspěšně rozšířily po celém světě. Téměř polovina jejích dodávek směřuje mimo Čínu,“ upozornila.