Dosud nejvyšší zaznamenaná vlna na jižní polokouli měřila skoro 24 metrů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Solární bóje umístěná nedaleko Campbellova ostrova (cca 700 km jižně od Nového Zélandu) během intezivní bouře zaznamenala vlnu vysokou 23,8 metrů. To odpovídá přibližně výšce osmipodlažní budovy nebo pěti a půl londýnských dvoupalubních autobusů – a jde o nový rekord pro jižní polokouli.

„Podle našich znalostí je to největší vlna zaznamenaná na jižní polokouli,“ uvedl oceánograf Tom Durrant z MetOcean Solutions. „Surfaři v Kalifornii mohou očekávat, že energie z této bouře dorazí na jejich pobřeží zhruba za týden.“

Vědci jsou toho názoru, že po dobu trvání dotyčné bouře se mohly vytvářet vlny vysoké až 25 metrů, avšak nepodařilo se je zachytit. Bóje je totiž aktivní pouze 20 minut každé 3 hodiny, aby šetřila energii baterie.

Peter McComb z MetOcean Solutions, který ji v březnu zprovoznil, je tímto výsledkem nadšen. „Je to přesně ten druh dat, o němž jsme na začátku programu doufali, že ho zachytíme,“ konstatoval a dodal:

„Víme, že rychlost těchto bouří hraje důležitou roli ve výsledném vlnovém klimatu a má velký význam v kontextu stávajících klimatických změn a jejich scénářů.“

Dosud nejvyšší zachycená vlna na světě měřila 30,5 metrů. Vznikla v důsledku zemětřesení, které 9. června 1958 způsobilo pád cca 30 miliónů metrů krychlových skály do Gilbertovy zátoky na Aljašce. Následně se přes Lituyskou zátoku valila do Aljašského zálivu, přičemž zlikvidovala značnou část pobřežní vegetace a zabila pět lidí.

Článek vyšel na serveru VTM >>>