Dotace Nová zelená úsporám: S čím vám pomůže a jak o ni zažádat

Máme pro vás stručný přehled, na co přesně lze dotaci využít, kdy peníze dostanete a jak nejlépe projekt financovat.

Máme pro vás stručný přehled, na co přesně lze dotaci využít, kdy peníze dostanete a jak nejlépe projekt financovat. Zdroj: BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Úspornější bydlení je dostupnější než kdy dřív. Ministerstvo životního prostředí totiž podporuje pořízení ekologičtější domácnosti třeba díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám. Od jeho vzniku v roce 2014 už využili žadatelé několik miliard korun a desítky tisíc domácností si splnily sen o lepším bydlení. Dobrou zprávou je, že program stále běží a o dotaci můžete žádat i online.

Kde se vzala Nová zelená úsporám a s čím vám pomůže

Program Nová zelená úsporám navazuje na starší dotaci s názvem Zelená úsporám, kterou rozhýbalo Ministerstvo životního prostředí už v roce 2014. Do března 2020 pak přijal Státní fond životního prostředí celkem 55 420 žádostí a schválil dotace v celkové výši téměř 11 miliard korun

Cílem programu Nová zelená úsporám je nejen přispět ke snížení nákladů na energie jednotlivých domácností, ale především ke zlepšení celkového stavu životního prostředí právě podporou ekologičtějšího bydlení a efektivního využívání energií, včetně těch z obnovitelných zdrojů. 

Dotace z programu Nová zelená úsporám vám usnadní cestu k výstavbě nízkoenergetického rodinného domku, k nákupu energeticky úsporného domu či bytu, ale pomůže také s rekonstrukcí rodinného nebo bytového domu. A to v mnoha ohledech. Jakých konkrétně?

S jakými projekty při rekonstrukci Nová zelená úsporám pomůže:

  • Zateplení fasády – stěny tvoří největší plochu domu, a proto představuje zateplení obvodových zdí největší položku na ušetřených nákladech za vytápění. 
  • Zateplení střechy – špatně zateplenou střechou uniká z domu zásadní množství tepla. Dotace případně pokryje i pořízení takzvané zelené střechy.
  • Zateplení základů a soklu – nesprávně nebo nedostatečně zateplené základy mohou v domě způsobit vznik tzv. tepelného mostu. Tím teplo nejen uniká, ale často se v takových koutech drží vlhkost a bují tam plíseň.
  • Výměna oken a dveří – hlavně starší domy trpí tím, že mají často nevyhovující okna, která správně netěsní. Z domu kvůli tomu může unikat až 40 % tepla.
  • Výměna zdrojů tepla – za fotovoltaický systém, solární systém, výměnu plynového nebo elektrického vytápění za úspornější kondenzační kotel, případně za tepelné čerpadlo.

Dotaci můžete čerpat i na výměnu zdrojů tepla za ekologičtější a zároveň mnohdy i ekonomičtější varianty.Dotaci můžete čerpat i na výměnu zdrojů tepla za ekologičtější a zároveň mnohdy i ekonomičtější varianty. | BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Pomoci s pořízením nebo rekonstrukcí nemovitosti přitom zdaleka není vše, co program umí. Nová Zelená úsporám se dá dokonce čerpat i na pořízení a stavbu dobíjecí stanice pro elektromobily nebo využití tepla z odpadních vod. Ostatně, podívejte se na stránky dotačního programu www.novazelenausporam.cz.

Dobrá zpráva pro všechny kutily je, že na dotaci máte nárok i v případě, že se do rekonstrukce pustíte svépomocí.  

Jak se jednoduše dostat k dotaci Nová zelená úsporám

Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě prosazuje hlavně jednoduchost v přístupu k dotaci a nízkou administrativní zátěž. Žádat o dotaci mohou fyzické i právnické osoby. Stavebníci či vlastníci rodinných nebo bytových domů a také osoby kupující byt nebo rodinný domek. 

Celým procesem vás provede i elektronický formulář na webových stránkáchStátního fondu životního prostředí. Výhodou je, že žádost o čerpání dotace můžete posílat nejen před zahájením projektu, během stavby nebo rekonstrukce, ale i po jejím dokončení. Aktuálně probíhá příjem žádostí až do 31. 12. 2021

Dotace je tzv. nároková. Stačí tedy správně zažádat, splnit předem stanovené podmínky a peníze jsou vaše. I když ne okamžitě.

Půjčku můžete čerpat na stavbu ekologického bydlení, na rekonstrukci, ale třeba i na nákup bytu v novostavbě, která má velmi nízkou ekologickou náročnost.Půjčku můžete čerpat na stavbu ekologického bydlení, na rekonstrukci, ale třeba i na nákup bytu v novostavbě, která má velmi nízkou ekologickou náročnost. | BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Kde vzít peníze na ekologičtější bydlení: Vsaďte na EKO půjčku

Jakmile si správně zažádáte, dotaci obdržíte. Ale její vyplácení je závislé na dokončení projektu. Peníze tedy dostanete až zpětně. Což může představovat problém zvlášť v případě, že se hodláte pustit do větší rekonstrukce a nemáte naspořený dostatek finančních prostředků. 

Výhodným řešením je v takovém případě půjčka. Pokud jde o investici do kvalitnějšího bydlení a dlouhodobě nižších nákladů na vytápění, nepředstavuje půjčka výraznější riziko. 

Hello bank! přišla začátkem roku 2021 s výhodnou EKO půjčku, která je přímo navázaná na projekt Nová zelená úsporám. Bankéř vám tak pomůže nejen s půjčkou, která nabízí na „zelené“ projekty zvýhodněný úrok, ale dokáže vám poradit i s žádostí o samotnou dotaci. Celý proces se tím ještě zjednoduší. Nedostatek financí vás nebude brzdit a po skončení projektu z vyplacené dotace půjčku snadno splatíte, nebo peníze použijte třeba na dovybavení nového bydlení