DRFG skupuje na Moravě poskytovatele internetu

Internet, ilustrační foto

Internet, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

David Rušňák
2
Fotogalerie

Brněnská skupina DRFG vložila loni do akvizic drobných poskytovatelů sítí a dalších telekomunikačních projektů půl miliardy korun. Chce v tom pokračovat a letos investovat ještě vyšší částku.

Skupina DRFG v čele s majoritním vlastníkem, podnikatelem Davidem Rusňákem, rozšiřuje své aktivity v oblasti internetových technologií. Její společnost Suntel letos plánuje do akvizic drobných poskytovatelů internetu investovat další více než půlmiliardu korun. V Suntelu v prosinci získala padesátiprocentní podíl finanční skupina Nordic Investors. Tím získala přístup k technologii LTE na frekvenci 3,7 GHz, kterou považuje za budoucnost přístupu k internetu.

Rusňákova skupina chce do konce letošního roku prostřednictvím akvizic získat přes sto tisíc zákazníků, v příštím roce počítá se zdvojnásobením jejich počtu. S plánem na odkup internetových poskytovatelů na Moravě přišla skupina před dvěma lety. Tehdy počítala s investicí čtvrt miliardy korun, zatímco loni to byl dvojnásobek.

DRFG dosud získala třináct poskytovatelů internetu, další možnosti chtějí investoři hledat hlavně na Moravě, ale také na východě Čech.

„Česká republika je výjimečná vysokým počtem malých poskytovatelů služeb elektronických komunikací, který přesahuje čtyři tisíce,“ říká Roman Řezníček, který má v DRFG na starosti telekomunikační byznys a řídí Suntel. Současný stav atomizovaného trhu je podle něho pro malé firmy neudržitelný hlavně z hlediska neustálých investic do technologií. Očekává proto, že pod křídly větších firem skončí v dalších letech většina malých poskytovatelů internetu.

Kromě rozvoje v oblasti poskytovatelů internetu chystá skupina také akvizice společností, které se zabývají výstavbou telekomunikačních sítí. V letošním roce má v plánu ovládnout tři takové firmy. Tržby telekomunikační divize letos podle předpokladu přesáhnou jednu miliardu korun.

Jak vypadá internetové připojení v Česku
Přístup k internetu má v České republice zhruba osmdesát procent obyvatel, což zemi řadí do druhé poloviny v EU. Ve velkých městech lidé podle ČSÚ nejčastěji využívají kabelové připojení poskytované velkými operátory, na venkově většinou spoléhají na místní poskytovatele Wi-Fi. Zahraniční investoři si v Česku stěžují hlavně na nízkou rychlost připojení, která v průměru činí dvanáct megabitů za sekundu.