Dropbox pod palbou: angažoval Condoleezzu Riceovou

Dropbox aplikace pro mobilní telefon, v pozadí na PC

Dropbox aplikace pro mobilní telefon, v pozadí na PC Zdroj: Ian Lamont

Udělat kozla zahradníkem. Tímto známým českým rčením se zřejmě řídila americká společnost Dropbox při nové personální akvizici. Vedení firmy poskytující cloudové služby totiž zaměstnalo Condoleezzu Riceovou, bývalou ministryni zahraničních věcí v kabinetu George W. Bushe, a dalo jí na starosti zajištění zabezpečení a soukromí uživatelů. Tím si vysloužilo velmi pohoršené reakce internetových komunit.

Proč? Riceová totiž byla podle dostupných informací zodpovědná za autorizaci špionážních praktik, které umožnily Národní bezpečnostní agentuře (NSA) zahájit odposlouchávání vysoce postavených úředníků Spojených národů, aby zjistili, jak se staví vůči možnému americkému vojenskému zásahu v Iráku. Zároveň schválila použití kontroverzních výslechových metod , nejznámějším se pak stal waterboarding.

Portál BusinessWeek ovšem upozornil, že Riceová s Dropboxem spolupracuje již delší dobu, a to prostřednictvím své poradenské společnosti RiceHadleyGates. Zaměstnání Riceové totiž není z hlediska Dropboxu nějak nelogickým krokem – ba naopak. Dropbox kvůli své globální expanzi potřebuje odborníky se zkušenostmi s vyjednáváním na mezinárodní úrovni – například Čína jej stále blokuje. A Riceová do kategorie takových odborníků rozhodně spadá.

Petice DropDropbox

Uživatelům se to však nelíbí a obávají se o bezpečnost a soukromí svých dat, která na servery Dropboxu dennodenně posílají. Web DropDropbox dokonce s tím zahájili kampaň, v níž vyzývá stejně nespokojené uživatele, aby dali šéfovi Dropboxu Drew Houstonovi na vybranou – buď se firma Riceové zbaví, anebo přejdou ke konkurenci.

Kampaň DropDropbox proti Condoleezze RiceovéKampaň DropDropbox proti Condoleezze Riceové | DropDropbox

Jak dále upozornil server TechCrunch, první tweety s označením #DropDropbox, které od roku 2011 používají uživatelé ke komunikaci problémů s Dropboxem, se začaly objevovat z účtu @TheAnonNation, což by mohlo naznačovat na přímou angažovanost známých internetových aktivistů Anonymous. Jejich oficiální twitterový účet nicméně zatím mlčí.