Dva za tří posledních plzeňských doktorů neměli dostat titul

Dvě ze tří rigorózních prací neodpovídají standardům, které tato vědecká práce musí mít.

Takový ortel dnes ráno vyřkl Karel Eliáš, šéf katedry obchodního práva na Západočeské univerzitě v Plzni nad pracemi, za které dostali magistři Ronald Němec, David Petrilák a Marel Šlégl doktorský titul JUDr. Všichni tři zde narychlo obhájili pátého října, tedy v době kdy vypluly na povrch skandály, díky kterým je plzeňská škola označována jako justiční mafie. A jejich obhajoba hned od začátku vzbudila pochyby.

O přezkoumání úrovně rigorózních prací Karla Eliáše požádal Jiří Pospíšil, který je vedením fakulty prozatím pověřený. Podle Pospíšila je v pořádku pouze práce Marka Šlégla. „V žádném případě se nejedná o plagiáty. Jsou to autorské práce. Nároku na rigorózní práci, ale neodpovídají,“ uvedl děkan Pospíšil.

Eliáš je jedním z nejlepších právních teoretiků v zemi a je mimo jiné pověřený sestavením nového občanského zákoníku. Podle něj, měli autoři dvou prací vážné nedostatky v práci s literaturou. „Problém, ale vidím především v komisi, která takovou práci pustila,“ uvedl Eliáš.

Trojice uchazečů o titul JUDr. Práce obhajovala pátého října bez vědomí nového šéfa fakulty. V komisi zasedli kromě Kindla i jeho dva spolupracovníci, předseda akademického senátu fakulty Daniel Telecký a Ondřej David, bývalý spoluvlastník soukromé Vysoké školy v Karlových Varech. Poté Pospíšil obhajoby disertačních prací na fakultě zatrhnul.

Všechny tři práce ještě jednou posoudí Aleš Gerloch, děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Poté vše předám panu rektorovi a ten ať posoudí, zda zahájí odejmutí titulů, nebo ne,“ dodal.
Ronald Němec je zaměstnanec karlovarské advokátní kanceláře a člen ODS. Marek Šlégl je mimo jiné členem dozorčí rady společnosti ČEZ Energetické produkty. Třetím studentem je David Petrilák. Také koncipient v jedné z karlovarských advokátních kanceláří. Všichni tři své práce v médiích přesvědčivě bránili, podle svého názoru je zpracovali řádně a stojí si za ní.