Dvory se mění na moderní čtvrť formulářů a razítek

V údolí tisíce a jednoho razítka se promění Dvory. Většina z budov, které tam míří, budou plné kanceláří, stohů papíru a razítek. Už za dva roky.

Kde požádat o příspěvek při zřizování veřejně prospěšných prací? Kam pro formulář žádosti o poskytnutí příspěvku z rozpočtu kraje na podporu sportovních aktivit a volnočasových aktivit dětí a mládeže? Kde požádat o výkon služby pořádkové policie k zajištění pořádku při akcích, které přesahují rámec okresů? Kam se dostavit k provedení zkoušky ze znalosti hub? A nebo kde žádat o podporu v nezaměstnanosti?
Za mnoha formuláři se dnes lidé štvou na různá místa, a to nejen v regionu. Od roku 2011 se však jejich cesta zkrátí, a oni tak ušetří spoustu času. Budou jezdit už jen na okraj Karlových Varů. Do Dvorů. V těsném sousedství krajského úřadu, krajské knihovny, krajské hygienické stanice a ředitelství silnic a dálnic tam totiž vyrostou další moderní sídla. Tentokrát krajského policejního ředitelství, úřadu práce, domu služeb a možná už i základy univerzitního kampusu. Celá oblast v sousedství rychlostní silnice R6 se tím promění v administrativně-správní centrum celého kraje. Chybět tam bude jen justiční komplex, od jehož výstavby ministerstvo spravedlnosti kvůli nedostatku peněz ustoupilo.
Karlovarský kraj patří k několika málo regionům, které dosud nemají samostatný krajský soud, stejně jako třeba krajské ředitelství Policie ČR. Krajský soud, jak již bylo řečeno, se ve Varech hned tak neobjeví, krajské policejní ředitelství však ano.

Ředitelství s tělocvičnou

Stavba policejního sídla začne už na jaře příštího roku a vyžádá si čtvrt miliardy korun. Ty chce ministerstvo vnitra získat odprodejem budov na I. P. Pavlova v Karlových Varech, kde dosud sídlí okresní policejní ředitelství.
„V současné době se dokončuje prováděcí projekt na samotnou stavbu. Předpokládáme, že po vydání stavebního povolení vyhlásíme výběrové řízení. O dodavateli stavby rozhodneme zřejmě na přelomu roku,“ informovala Andrea Kávová, mluvčí okresního policejního ředitelství v Sokolově. V první etapě ve Dvorech vznikne na 1650 metrech čtverečních administrativní budova, energocentrum a stanoviště na kontejnery. Ve druhé etapě pak tělocvična a zastřešené parkoviště speciálních policejních vozů.
Do nové budovy krajského policejního ředitelství se v červenci 2011 nastěhuje 250 policistů a občanských zaměstnanců, většina z nich přijde právě z I. P. Pavlova, tedy z policejních baráků na prodej. Ředitelem nově vzniklého policejního ředitelství Karlovarského kraje bude s největší pravděpodobností plukovník Oldřich Tomášek, současný náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Západočeského kraje. Tomášek si získal jméno v první polovině 90. let ve funkci ředitele okresního policejního ředitelství v Chebu mimo jiné tím, že dokázal z ulic pohraničního města vystrnadit pouliční prostituci. Z Chebu pak v lednu 1995 zamířil rovnou do Prahy na místo policejního prezidenta. V roce 1998 se nechal převelet do Sokolova.

Ze tří budov do jedné

V květnu příštího roku začne ve Dvorech výstavba dalšího nového objektu. Ministerstvo práce a sociálních věcí tam postaví moderní sídlo úřadu práce. Tato stavba si vyžádá 120 milionů korun, část nákladů ale zaplatí Evropská unie z Integrovaného operačního programu.
Důvodem výstavby nové administrativní budovy jsou dlouhodobé problémy karlovarského pracovního úřadu s prostory. Ten momentálně sídlí hned ve třech lokalitách. Ve Svahové ulici (hlavní budova), v budově magistrátu města U Spořitelny 2 (státní sociální podpora) a v Krymské ulici (oddělení správy ESF). Úřad má v současnosti v Karlových Varech sedmdesát zaměstnanců, z toho téměř padesát ve Svahové ulici. Přitom právě budova ve Svahové ulici, kterou úřad získal v roce 1995, byla zrekonstruována pro potřeby práce asi sedmatřiceti zaměstnanců. Jenže po roce 2004 byla pracovnímu úřadu přičleněna agenda státní sociální podpory, a tedy asi třicet nových zaměstnanců. „Přitom má jednu učebnu pro asi třicet osob, jednu jednací místnost pro patnáct osob, informační kiosky pro klienty pouze na úzkých chodbách a podobně. Zkrátka prostorové možnosti jsou velmi omezené,“ řekl Sedmičce Kamil Řezníček, ředitel Úřadu práce v Karlových Varech. Ministerstvo práce a sociálních věcí zařadilo v rámci plánované výstavby nových objektů po celé republice karlovarský úřad práce mezi čtyři nejpotřebnější. Budova vyroste na ploše asi sedmi tisíc metrů čtverečních. Pětasedmdesát zaměstnanců se do Dvorů přestěhuje v listopadu 2011.

Centrum vzdělanosti

Z jiného soudku pochází záměr Karlovarského kraje vybudovat v sousedství krajské knihovny univerzitní kampus. Myšlenky na něj vycházejí ze snahy přilákat vysokoškolsky vzdělané lidi.
„Nechceme zakládat vlastní vysokou školu. Spíš jde o vysokoškolské centrum, které umožní úzkou a vysoce odbornou spolupráci s univerzitami. Například pokud máme nejnižší vzdělanost pedagogů na středních školách, tak tím se otevře prostor ke spolupráci s pedagogickou fakultou,“ vysvětlil Petr Navrátil, náměstek hejtmana Karlovarského kraje.
Kampus má být centrem vzdělanosti kraje. Jeho součástí bude sdílené výzkumné a laboratorní centrum.
Kdy se však s výstavbou vysokoškolského centra začne, na kraji teď nevědí. O tom rozhodnou peníze. Bude jich zapotřebí dost. Zhruba půl miliardy. „Vyjednáváme s případnými investory,“ dodal Navrátil. Zahájení stavby první části kampusu přichází v úvahu nejdříve v roce 2011.