Džbán otevřel po odbahnění

Po roční pauze na odbahnění provozovatelé otevřeli koupaliště Džbán. Kvalita vody se příliš nezlepšila.

Přírodní areál Džbán získal nominaci na jeden ze sedmi divů Prahy 6. Podle mluvčího šesté městské části Martina Šalka to potvrzuje, že lidé o této lokalitě vědí a připadá jim zajímavá. Projevuje se to i v návštěvnosti koupaliště.

„Když je krásně, je tu hodně lidí,“ říká Nikola Pakandlová ze stánku s rychlým občerstvením Džbar.

Odbahnění nepomohlo

Celou loňskou sezonu bylo koupaliště bez vody. Důvodem přerušení provozu bylo odbahňování dna, které vyšlo na pětatřicet milionů korun. Provozovatel areál Džbán znovuotevřel na začátku května letošního roku.

V předchozích letech tam hygienici doporučovali koupání jen výjimečně. Několik let lidem zakazovali vstup do vody. Džbán patřil spolu s hostivařskou přehradou mezi koupaliště, které byly nejvíce zasažené sinicemi. Odbahnění mělo stav vylepšit. Přesto ani letos nejsou hygienici příliš nadšení a vodu nadále označují jako nevhodnou ke koupání.

Klid a přírodní krásy

Nekvalitní voda ale nesnižuje rekreační hodnotu Džbánu. Rozsáhlý areál vznikl v druhé polovině šedesátých let minulého století jako odpočinkové centrum. Protože se koupaliště nachází v Přírodním parku Šárka, návštěvníci mají kromě klidného prostředí zajištěný také výhled na okolní les a skály.

Návštěvníci vstupují do areálu ze dvou stran, z tramvajových zastávek Divoká Šárka a Pod Džbánem. Pokud přijedou ze Šárky, čeká je cesta kolem rozsáhlé nudistické pláže. Naturisté tam mají již několik let dobré zázemí, včetně stánku s rychlým občerstvením. Na svých internetových stránkách si Džbán pochvalují. „Super místečko, je to kultovní místo nudistů z minulosti,“ píše o koupališti uživatel s přezdívkou Nika.

Pro rodiny s dětmi a ostatní návštěvníky slouží zbytek areálu, který od nudapláže oddělují výrazné nápisy „Konec nudapláže“.

V polovině minulého týdne, kdy se na dvě odpoledne vylepšilo počasí, ve vodě plavalo asi pět lidí. Pokud je ale slunečných dnů více, koupaliště je plné.

Zázemí areálu je dobré

Klidné prostředí přírodního areálu Džbán doplňuje solidní zázemí. Rychlé občerstvení sice sídlí ve třech zchátralých budovách, ale prodejní místa působí příjemně. Při dobrém počasí v areálu funguje také grillbar. Ve všech zařízeních jsou ceny příznivé, stejně jako nabídka jídel.

Sprchy a šatní skříňky v budovách jsou funkční. Mezi budovami jsou toalety v podobě modrých buněk a jsou poměrně čisté.

Sportovní vybavení areálu je dostačující. Lidé si dokonce mohou za dvě stě korun na hodinu půjčit lodičky a projet se po přehradě.