EK chce rychlé připojení v celé EU, umožní operátorům investovat

Všechny domácnosti v zemích Evropské unie by měly v blízké budoucnosti disponovat standardně rychlým internetovým připojením. V případě škol, nemocnic, dopravních terminálů či dalších důležitých institucí by mělo jít o velmi rychlý přenos dat. Vyplývá to z plánu reformy evropského telekomunikačního trhu, který dnes zveřejnil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Počítá rovněž se zjednodušením pravidel pro operátory, které jim umožní investovat do nových technologií.

„Musíme být připojeni. Naše ekonomika to potřebuje. Lidé to potřebují. A my nyní musíme do této konektivity investovat,“ prohlásil Juncker v projevu před europoslanci ve Štrasburku. Plán EK počítá s tím, že do roku 2025 budou mít všichni obyvatelé EU doma internet s rychlostí nejméně 100 megabitů za sekundu. V případě veřejných institucí pak bude připojení ještě výrazně rychlejší, v řádu gigabitů.

Každý členský stát by měl zajistit, aby nejméně v jednom z jeho velkých měst byla do roku 2020 zprovozněna nejmodernější 5G síť poskytující bezdrátové připojení páté generace. V témže roce by mělo být na veřejných místech k dispozici bezplatné bezdrátové připojení.

Junckerův plán počítá s tím, že k finančně náročným investicím do budování nových sítí uvolní velkým operátorům jako Deutsche Telekom či Orange ruce vstřícnější pravidla, která by pro ně mohla znamenat růst příjmů. Regulace hodlá EK omezit například v případě společných investičních projektů několika velkých firem či pro menší společnosti, které by se chtěly připojit k budování moderních sítí.

Nová pravidla rovněž počítají s lepším zabezpečením internetových komunikačních služeb, jako je například aplikace WhatsApp společnosti Facebook.