Enern zaujaly pronájmy sjednané on-line, do Nestpicku investuje desítky milionů

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mrholle via Flickr

Česká investiční skupina Enern investuje desítky milionů korun do berlínského start-upu Nestpick, který on-line zprostředkovává dlouhodobé pronájmy. Celková investice činí 270 milionů korun a podílí se na ní tři investoři. Skupina Enern drží podíly v projektech Slevomat.cz, Rohlik.cz či Twisto.

„Nejen v Česku je sjednávání pronájmů velmi bolestivý a netransparentní proces, a to jak pro nájemníka, tak i majitele nemovitostí. Nestpick chce tento proces zcela přenést do on-line, a tím ušetřit nervy, čas i peníze oběma stranám realitní transakce,“ uvedl partner Enernu Pavel Mucha.

Na investici se vedle Enernu podílely globální investiční skupiny Rocket Internet, do jejíhož portfolia patří například společnost zaměřená na roznášku jídla Delivery Hero včetně českého portálu DameJidlo.cz, a Mangrove Capital Partners.

Nestpick za uplynulý rok on-line z prostředkoval dlouhodobé pronájmy v hodnotě přes 16 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 434 milionů korun.

Firma chce proměnit realitní trh

Aktuálně nabízí výběr z 21 tisíc nemovitostí v 35 městech napříč osmi evropskými zeměmi a také v Austrálii. Firma plánuje další expanzi. Start-up založený v roce 2014 chce změnit způsob, jakým dosud realitní trh funguje. Zakladatel Nestpicku Fabian Dudek předpovídá, že v brzké budoucnosti si budou lidé pronajímat bydlení zcela on-line bez spousty zbytečných telefonátů.

Enern nedávno oznámil, že plánuje prostřednictvím nového fondu rizikového kapitálu investovat 1,4 miliardy korun do internetových firem střední velikosti či e-shopů.

Investiční skupinu Enern založili v roce 2010 Petr Šmída, Pavel Mucha, Radek Švec a Radovan Nesrsta. Letos se stal novým partnerem podnikatel Tomáš Čupr. Do energetických projektů, především v oblasti větrné energie, Enern dosud v Česku a Polsku investoval zhruba 1,5 miliardy korun (55 milionů eur). Ve Slevomatu drží Enern zhruba pětinový podíl, v on-line supermarketu Rohlik.cz 40 procent. Portál DameJidlo.cz na konci 2014 skupina prodala společnosti Delivery Hero.