Evidence tržeb se blíží, firmy připravují služby pro živnostníky

mobilní platební terminál (mPOS)

mobilní platební terminál (mPOS) Zdroj: Ceska sporitelna

Postupně se blíží okamžik, kdy vejde v platnost zákon o elektronické evidenci tržeb (EET). To nedává spát společnostem, které mají ambice na dodávky jak zařízení potřebných pro EET, tak dodatečných služeb, které by firmám a živnostníkům usnadnily fungování. Je to i případ spolupráce České spořitelny, Vodafone, MasterCard a Wincor Nixdorfu - ty představily komplexní platformu, která umožní živnostníkům vystavovat elektronické účtenky a zároveň přijímat bezkontaktní platby.

Zákon nařizující uchovávání informací o tržbách a jejich zasílání Finanční správě, který se podle aktuálních odhadů dotkne přibližně 500 až 600 tisíc subjektů, by mohl začít platit příští rok. Představené technické řešení spočívá v aplikaci pro chytré telefony a tablety, která veškerou evidenci zajišťuje, mobilním platebním terminálu, který umí přijímat všechny druhy karet (o prvním modelu mPOS E15 již informovala dříve), a bezdrátové tiskárničce.

Tiskárna však zatím podle stávajícího znění zákona o EET bude volitelnou součástí sady, protože v zákonu zatím zhruba stojí, že obchodník je povinen předat kupujícímu účtenku, nedefinuje však, zda to musí být klasický papírek z termotiskárny, anebo jen pdf soubor, který obchodník zašle zákazníkovi na e-mail.

přenosná bluetooth tiskárna Bixolonpřenosná bluetooth tiskárna Bixolon | Marek Schwarzmann, E15 přenosná bluetooth tiskárna

Spojení firemních segmentů

„Předpokládáme, že spojením základen firemních klientů České spořitelny a Vodafonu bychom mohli oslovit poměrně široký segment trhu,“ uvedl ředitel Podpory obchodních vztahů banky Stanislav Šmolík. Spořitelna už od února začala nabízet mobilní terminály (mPOS) a k dnešnímu dni jich umístila zhruba 230.

Podle banky by mPOS společnosti Wincor Nixdorf měly mít úspěch hlavně díky mobilitě a nižší ceně, než jakou má klasický terminál – vyjde totiž na 3,5 tisíce korun, dvě stě korun paušálního měsíčního poplatku, bankou individuálně stanovený poplatek z transakce v rozmezí 1,4 až 2,8 procenta podle objemu tržeb živnostníka a poplatek za transakci kartou, který bude od prosince evropskou regulací stanoven na 0,2 až 0,3 procenta.

mobilní platební terminál (mPOS)mobilní platební terminál (mPOS) | Ceska sporitelna

Aplikace, která umí EET i další evidenci

Vodafone do celého projektu připravil aplikaci ePokladna pro chytré telefony a tablety, která je určena nejen pro EET. „V aplikaci bude možné také evidovat třeba položky skladu a potřebná data si exportovat do tabulkového procesoru,“ vysvětlil Štěpán Tůma z Vodafone.

Operátor nyní aplikaci vypustí v demo verzi, aby si ji obchodníci a živnostníci mohli v případě zájmu vyzkoušet, ostré spuštění Tůma předpokládá na podzim letošního roku. Pronájem aplikace bude stát měsíčně několik set korun, přesné nacenění Vodafone ještě řeší.

ePokladna od Vodafone umí EETePokladna od Vodafone umí EET | Vodafone

Podle ředitele MasterCard pro ČR Miroslava Lukeše jde o řešení, které odpovídá vývoji platebních zvyklostí na českém trhu: v České republice je totiž aktuálně více než 11 milionů platebních karet a lidé jimi jen v loňském roce v Česku zaplatili 326,4 miliardy korun.

Babiš chce kompenzovat EET. Navrhuje pět tisíc korun slevu na dani

ČSOB uvádí platební terminál mPOS pro živnostníky