Evropská jižní observatoř si připomene 50. výročí živým vysíláním

Evropská jižní observatoř (ESO) připravila na 5. října u příležitosti 50. výročí založení živé vysílání. Zájemci se mohou přenést v přímém přenosu do nejvýkonnější astronomické observatoře světa na Cerro Paranal v chilské poušti Atacama na webu https://new.livestream.com/ESOAstronomy/ESO50. Oznámil to Astronomický ústav AV ČR.

Předem zaregistrovaní dostanou oznámení, jakmile přenos začne. Vysílání bude doplněno rozhovory s astronomy v ústředí ESO v Německu. Veřejnost může zasílat svoje otázky, a to před a během webcastu, e-mailem na information@eso.org či přes Facebook a Twitter. Během webcastu budou také divákům pokládány kvízové otázky, za jejichž odpovědi budou moci diváci získat propagační produkty ESO.

ESO provozuje tři unikátní observatoře světové úrovně, kromě Paranalu ještě La Silla a Chajnantor, které astronomům umožňují pozorování z míst s nejčistší oblohou na jižní polokouli. V současné době plánuje další generaci velkých dalekohledů, včetně Evropského extrémně velkého dalekohledu E-ELT, který bude mít průměr přes 39 metrů. ESO byla založena 5. října 1962. V současné době sdružuje 15 zemí. Česká republika se připojila jako její 13. členský stát v roce 2007.

Významnou událost si připomenou v rámci Dne kraje a Dne otevřených dveří v sobotu 6. října také na Hvězdárně Valašské Meziříčí. Od 9 do 16 hodin si mohou návštěvníci prohlédnout nejen celý areál hvězdárny, ale také výstavu věnovanou vstupu České republiky do ESO, včetně výkladu. K dispozici bude také celobarevná brožurka vydaná k výročí ESO. Začátky ucelené prohlídky areálu jsou v 10, 13 a 15 hodin.

Hvězdárna Valašské Meziříčí se do vzdělávací a popularizační činnosti ESO v České republice zapojuje významnou měrou například i tím, že zajišťuje odborné překlady veškerých oficiálních tiskových zprávy vydávaných ESO. Ty jsou zveřejňovány nejen na oficiálních stránkách ESO (v češtině), ale také na národních webových stránkách ESO a webových stránkách Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Hvězdárna v Sedlčanech zase připravila výstavu velkoformátových fotografií pořízených na observatoři ESO v Chile. Výstava je z produkce ESO a Astronomického ústavu AV ČR. Další výstava se uskuteční na Hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích až do konce prosince. Astronomický ústav AV ČR připomene veřejnosti 50. výročí ESO v rámci Dnů otevřených dveří na pražském pracovišti Oddělení galaxií a planetárních systémů 2. a 3. listopadu.