Extraligová Kometa: play–off, či baráž?

Kometa nastoupila do extraligového rychlíku. Ujede jí jako většině nováčků?

Nováčci to mají v hokejové extralize těžké. Brněnská Kometa se chce vyhnout tomu, co potkalo několik týmů před ní: sestupu hned po první sezoně v nejvyšší soutěži.

„Extraliga není o třídu, ale o dvě, nebo tři výš než 1. liga,“ říká šéf Znojemských Orlů Jaroslav Vlasák, který prodal extraligovou licenci do Brna.

Potvrdit to mohou například hokejisté Ústí nad Labem nebo Jihlavy. Ústečtí Lvi při předloňské extraligové premiéře spadli do baráže a nakonec sestoupili. Návrat slavné Dukly Jihlava do extraligy v sezoně 2004/2005 skončil také pádem do 1. ligy.

„Tým musí mít ambici udržet se v extralize už ve chvíli, kdy pomýšlí na postup. Důležité pak je kádr postupně posilovat, aby byl konkurenceschopný,“ radí Vlasák šéfovi Komety Liboru Zábranskému. Podcenit se podle něj nesmí ani letní příprava. „Hráči ji sice nemají vůbec rádi, ale musí si uvědomit, že dnešní hokej je víc o fyzičce než o chytrosti,“ říká Vlasák.

I fanoušci si uvědomují, že Kometu čeká obzvášť těžká sezona. Mnozí z nich proto vůbec nepomýšlejí na play–off, ale na záchranu. „První rok je určitě nejtěžší. Vidím to na třinácté, čtrnácté místo. Abychom nesestoupili, je třeba posílit obranu, nejlépe mladými hráči,“ myslí si třeba sedmadvacetiletý Alexandr Kodziolka.

Hokejisté se mohou spolehnout na velkou podporu. Rondo je již z poloviny vyprodané, zbývá asi dva a půl tisíce permanentek. Ty jdou do prodeje ve čtvrtek 28. května.

Čtěte více ve vaší Sedmičce, která vychází 28. května.