Extrémní soutěž v Jeseníkách vyhráli vojáci z Týniště nad Orlicí

voják v průběhu závodu Winter Survival

voják v průběhu závodu Winter Survival Zdroj: ctk

Letošní extrémní soutěž vojáků v Jeseníkách Winter Survival vyhráli vojáci z Muniční základny z Týniště nad Orlicí. Klání, které je považováno za nejnáročnější sportovní soutěž v podmínkách české armády, nakonec dokončilo osm ze 17 družstev.

Účastníky vyřadila nejen fyzická a psychická zátěž, ale i zdravotní problémy. Letošní ročník považují organizátoři závodu za jeden z nejtěžších. Při pochodu horskou přírodou museli vojáci zdolávat sněhové závěje a vyrovnávat se i s tuhými mrazy.

„O vítězích soutěže rozhodl nakonec dnešní sjezd a běžecký závod jednotlivců. Disciplíny nahrály vojákům z Týniště nad Orlicí, kteří nakonec předběhli členy z Vojenské policie Praha. Na třetím místě skončili tankisté z Přáslavic,“ řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Na start závodu se v pondělí vpodvečer postavilo 17 týmů z Česka, Belgie a Polska. První družstva vzdávala svou účast už v úterý během dne, další odpadli navečer a ve středu dopoledne. „Letos v porovnání s předchozími ročníky to bylo náročnější po stránce krutých mrazů i mnohakilometrových přesunů v hlubokém sněhu.

Právě přesun vojáky hodně vyčerpal a mnohým už na plnění disciplín nestačily síly. I když chtěli všichni uspět, příroda tentokrát zvítězila,“ doplnil mluvčí závodu. Vojáci při náročných přesunech v hlubokém sněhu napříč Jeseníky urazili s veškerou výbavou na zádech od 80 do 100 kilometrů.