Firmy začínají používat mobilní aplikace ke svému byznysu

Mobilní telefony - ilustrační foto

Mobilní telefony - ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: TechStage via Flickr

V Česku ročně vznikají stovky nových mobilních aplikací a o novinky do mobilů se zajímá v poslední době stále více firem, které postupně objevují přínosy, jaké jim používání smartphonů a tabletů může přinést pro jejich byznys. Zájem o mobilní řešení mají zejména střední a velké firmy napříč odvětvími.

Takzvané B2B mobilní aplikace mají podle odborníků velký potenciál. Firmy jejich prostřednictvím mohou koordinovat síť obchodních zástupců, monitorovat stav nemovitostí nebo spravovat externí zařízení jako platební terminály.

Mobilní aplikace sice v současnosti poptávají zejména společnosti podnikající v oboru energetiky, obchodu a průmyslu, dá se ale očekávat expanze do dalších oborů. „Řešíme také celou řadu projektů z oblasti internetu věcí - od průmyslových pekáren přes ovládání solárních panelů nebo automobilů až po nemocniční lůžka,“ vysvětlil Tomáš Čermák, spoluvlastník firmy eMan, která mobilní aplikace vyvíjí.

Mobilní aplikace zažívají v poslední době zajímavou proměnu. Zatímco donedávna se od sebe nápady na aplikace příliš nelišily, dnes lidé sledují úspěšné aplikace po celém světě a inspirují se. „Vzniká tak mnoho velmi zajímavých projektů, přičemž některé z nich už i v Česku rostou raketovým tempem a budeme brzy svědky globální expanze,“ dodává k situaci Tomáš Novotný ze společnosti Pixelmate.

Jaké zajímavé aplikace jsou k dispozici:
Estate Manager
Řešení pro správu platebních terminálů určené vlastníkům terminálových sítí, jako jsou banky, distributoři, obchodníci, ISO partneři společnosti Ingenico. Umožňuje správu softwaru na terminálech, ale i preventivní údržbu či management životního cyklu zařízení.

Práce za rohem
Nabízí zajímavé pracovní pozice v blízkosti uživatele. Oproti tradičnímu hledání podle oborů, profesí a výše platu u novinky hrají hlavní roli místo výkonu nové práce a její skutečná náplň. Aplikace je pro ty, kteří by rádi pracovali blíže domova. Už nyní zahrnuje přes dva tisíce pozic všech typů – od práce u bank, pojišťoven nebo mobilních operátorů, přes specializované pozice v IT až po místa v hobby marketech či běžné pozice prodavačů. Vyvinula ji společnost LMC.

Trello
Aplikaci využívá společnost DRFG. Používají ji její prodejci finančních produktů, aby si lépe zorganizovali práci a měli přehled, které klienty mají navštívit, případně jaké smlouvy či úpravy na jejich produktech mají udělat.

Rebo
Aplikace umožňuje lékařům komunikovat s cizojazyčným pacientem. Aplikace obsahuje 586 slov a frází tematicky seřazených do 25 souborů vycházejících z nemocniční praxe (bolest, spánek, jídlo, vyšetření). Každá tato položka obsahuje audio funkci, která umožní dané slovo či frázi přehrát přímo u nemocného.

Inveo Mailforce
Zobrazení výsledků marketingových kampaní v rozhraní pro mobilní zařízení. Aplikace marketérům umožňuje reagovat podle aktuálních potřeb. „Inteligentní e-mailingové platformy oproti běžnému rozesílání nabízejí řadu takových funkcionalit,“ tvrdí Jiří Vaško z týmu Mailforce ve firmě Inveo.

Promoteri.eu
Aplikace umožňuje kontrolu promotérů, hostesek a obchodníků, zasílat jim instrukce. V případě kontroly zboží na prodejnách pak umožňuje v reálném reportovat přímo z místa, správnost dat si lze nechat potvrdit od obchodníka a teprve následně se automaticky odesílá do systému – nejde tedy obejít. „Naši klienti následně přes webové rozhraní díky pořízeným a odeslaným fotografiím vidí, jak to aktuálně na prodejně vypadá, jaký je stav zboží a jejich zbývající počet,“ vysvětlil Vít Krčmář, jednatel agentury Promoteri.eu.

SmartGuide
Aplikace umožňuje firmě zabývající se průvodcovskými službami nahrát komentáře a GPS trasy do chytrých telefonů. Služby audioprůvodce jsou dostupné v českém, anglickém a čínském jazyce. Aplikaci momentálně využívají Mariánské lázně, v procesu spuštění je v Českém Krumlově, Botanické zahradě v Olomouci a dalších místech Česka.

Smartex
Umožňuje objednat zásilku a sledovat její cestu až do firmy. „Díky sledovacímu číslu zásilky získává klient okamžitý přehled o tom, kde se aktuálně nachází, kdy se očekává její doručení, případně o jiných důležitých událostech jako jsou celní odbavení, zdržení a podobně. Snadno tak může pružně reagovat a třeba informovat i jejího příjemce, kdy ji může očekávat a výrazně tak zvýšit úspěšnost doručení,“ řekl Alexandr Michaljanič, jednatel společnosti Smartex.

Horská služba
Její hlavní funkcí je možnost rychlého a snadného přivolání pomoci nejbližší hlídky Horské služby prostřednictvím nouzové SMS. Tato funkce navíc není závislá na dostupnosti datového signálu, ale pracuje s lokalizací pomocí GPS. Podává také aktuální informace o sněhových podmínkách, lavinovém nebezpečí a počasí v daném horském středisku, návod, jak poskytnout první pomoc nebo instrukce, jak předcházet nebezpečí v lavinových oblastech.

Robomow
Aplikace dovoluje vzdáleně ovládat robotickou sekačku na trávu. Firmy s většími pozemky a travnatými plochami mohou svoji „flotilu sekaček“ naprogramovat a pak jen vzdáleně spravovat. App je dostupná i pro běžné uživatele. V app lze kontrolovat práci sekaček a v případě potřeby změnit jejich nastavení. „Dokonce lze určitou část trávníku posekat manuálně, když uživatel zvolí režim dálkového ovládání. „Většina našich nových modelů má nyní zabudovaný GSM modul, který posílá oznámení, když zařízení zaznamená disfunkci nebo v případě možné krádeže,“ vysvětlil Udi Peless, zakladatel a výkonný ředitel Robomow.

Pokročilá navigace nevidomých
Jde o projekt navigace pro nevidomé, kterou vyvinula ČVUT. Kombinace chytré hole, smartphonu a navigačního centra umožní nevidomým bezpečný pohyb v neznámém prostředí. S uvedením pokročilé navigace do praxe se počítá ve druhém čtvrtletí roku 2016. Řešení bude nabízeno prostřednictvím TyfloCenter a možnost jeho používání bude podmíněna zaškolením.

WiFi číšník
HC Dynamo Pardubice prostřednictvím aplikace obsluhuje diváky ve skyboxech. Služba nabízí objednávky občerstvení i vybraných propagačních předmětů. Uživatel musí mít nainstalovánu aplikaci InCard MasterPass a v ní mít uloženu svoji platební kartu. Na projektu se podílí i cateringová společnost Coloseum Pardubice a společnost DEEP VISION, která zajišťuje službu technicky.

USSPA
Ovládání vířivky na dálku. Exotická záležitost mezi aplikacemi. Vyvinula ji Česká rodinná firma USSPA.

Melinda
Umožňuje uživatelům pohodlně přispívat na charitu. Je určena pro klienty České spořitelny, kteří u ní mají běžný účet a platí kartou. Aplikace buď umožňuje zaokrouhlovat placené částky a část přispívat na charitu nebo jednorázově přímo přispět vybraným projektům. Lze nastavit míru zaokrouhlení plateb kartou i měsíční limit štědrosti. Aplikace je dostupná pro uživatele zařízení s Androidem a iOS.