Fotbalisté zaplatí za vulgarity dva miliony. Šmicer zůstává

Vladimír Šmicer

Vladimír Šmicer Zdroj: CTK/Michal Krumphanzl

Česká fotbalová reprezentace dostala od výkonného výboru FAČR za nevhodné oslavy postupu na mistrovství Evropy při návratu z Černé Hory dvoumilionovou pokutu na tým. Současně nové vedení vyhlásilo nulovou toleranci na podobné případy do budoucna. Žádné personální následky kauza mít nebude a manažerem týmu nadále zůstane Vladimír Šmicer, který dnes před výkonný výbor předstoupil.

Čeští fotbalisté se nechali strhnout po úterní výhře 1:0, která jim zajistila účast na mistrovství Evropy. Při čekání na letišti v Podgorici se pustili do oslavných chorálů, při nichž vulgárními výrazy počastovali internacionála Radka Druláka v reakci na jeho kritiku, kterou bývalý útočník zahrnul tým i trenéra Michala Bílka v předchozí části kvalifikace. Během letu si navíc řada hráčů navzájem roztrhala společenské obleky, které má tým k dispozici od sponzora.

Nový předseda asociace Miroslav Pelta se o víkendu výrazně zapojil do vyřešení celé události. Po nedělní telefonické diskusi s kapitánem Tomášem Rosickým a dnešním Šmicrově slyšení považuje rozhodnutí za správné.

„Nehodláme narušit soudržnost týmu, jehož kapitán dal jednoznačně najevo, že si hráči svoji chybu uvědomují. Manažer neměl možnost celou situaci zvládnout, proto jsme se většinou hlasů rozhodli žádné personální změny nedělat,“ prohlásil nejvyšší muž českého fotbalu na tiskové konferenci v Praze.

Současně ale fotbalisty varoval, že další podobné incidenty budou tvrdě postiženy. „Sám ale budu na reprezentaci dohlížet hodně zblízka, abychom něco podobného do budoucna vyloučili,“ uvedl Pelta.