Fotografové Sedmičky vystavují v knihovně

Týdeník Sedmička vystavuje nejlepší fotografie, které pořídilo minulý rok sedm fotoreportérů z celých Čech.

Expozice v karlovarské krajské knihovně nabídne to nejlepší, co fotografové Sedmičky zachytili svými objektivy. Hodiny příprav a stovky vyfocených snímků. Někdy i mnohem více práce předcházelo tomu, než vznikla fotka, před kterou zůstane návštěvník v němém úžasu stát. Výběr těch nejlepších snímků fotografů Sedmičky přináší výstava v hale krajské knihovny, která začíná 3. května a potrvá do konce měsíce.
Návštěvníci uvidí samozřejmě ukázky tvorby dvou Západočechů – Miroslava Chaloupky a Jana Ráčka, ale také například fotografie brněnského Petrova s krvavým pozadím zapadajícího slunce, kterou pořídil fotograf Jiří Sláma. „Týden jsem se na to připravoval a hledal vhodný úhel a ideální světlo,“ říká Sláma.

Každá fotka má svůj příběh

Fotografie jsou opatřené popisky, které přibližují práci fotoreportérů. „Třeba ta s otužilcem a kačerem. Dlouho jsem čekal na břehu přerovské laguny. Plavci plavali a pták byl pořád jinde, než jsem si přál. A pak, na pár vteřin, přece jen přistál, kde bylo třeba,“ přibližuje Martin Straka z Ostravy.
„Řidič autobusu, jak vyfotíš zajímavě řidiče autobusu?“ Ta věta se mi opakovala v hlavě cestou na autobusové nádraží. Řidič Zdeněk Buček mě ovšem už při podání ruky zbavil veškerých obav svojí vstřícností. Rozhodl jsem se tedy pro netradiční řešení ve formě fotoaparátu připevněného na vnější stranu skla rozjetého autobusu. Za neustálé konverzace s řidičem jsem si kladl na srdce, že nesmím na nic zapomenout, abych nerozbil vybavení. Jak už to bývá, při sundávání přístroje z okna mě překvapil fakt, že nebyl utažený důležitý šroub jistící celou soupravu,“ napsal ke své fotografii Jan Ráček, který pracuje zejména pro klatovskou a plzeňskou Sedmičku. Celý výstavní soubor obsahuje devětačtyřicet fotografií, na západě Čech je rozdělený na dvě poloviny. První uvidí návštěvníci karlovarské knihovny, druhá je ve stejné době vystavená v Plzni. Část karlovarské expozice se na začátku června navíc přesune na festival Chebské dvorky. V červenci pak zamíří do dalších měst České republiky.