Foxconn a Komárkova KKCG vybudují nové datové centrum u sídla Sazky

Projekt nového datového centra u sídla Sazky

Projekt nového datového centra u sídla Sazky Zdroj: KKCG a Foxconn

Tchajwanský producent elektroniky Foxconn se chystá na společný provoz datového centra s investiční skupinou KKCG Karla Komárka. Vybudují ho v blízkosti sídla Sazky v Praze 9. Provoz zajistí společný podnik SafeDx, toto spojení nyní posuzuje ve zkráceném řízení generální ředitelství Evropské komise pro hospodářskou soutěž.

Služby centra se mají zaměřovat především na Českou republiku, s otevřením se počítá v průběhu příštího roku. Podle ředitele KKCG pro informační technologie Martina Chládka budou ve středoevropském regionu dále expandovat globální i asijské IT společnosti. Investiční skupina proto předpokládá, že datová centra a další IT služby najdou uplatnění.

„Jsme přesvědčeni, že současný vývoj v oblasti informačních technologií vytváří nové obchodní příležitosti, obzvláště s vazbou na partnery v Asii,“ řekl k novému projektu Martin Chládek, ředitel pro informační technologie KKCG. Investiční skupina už zkušenost s provozováním datových center má. Její dceřiná společnost Dataspring jedno letos v dubnu spustila v Lužicích u Hodonína. Další datové centrum s omezenou kapacitou provozuje právě se společností Sazka v jejím sídle v Praze 9.

V současnosti datový byznys v Česku zaměstnává 15 tisíc lidí, do roku 2020 jejich počet může podle poradenské společnosti A. T. Kearney narůst na 21 tisíc. Společnost Foxconn Technology CZ do této oblasti vstupuje poprvé. „První datové centrum v Praze je pro nás pilotním projektem, na který chceme navázat následnou expanzí v Evropě. Poskytované služby nejsou jen pro velké společnosti, ale rovněž pro malé a střední podniky,“ řekl výkonný ředitel Foxconn Technology Alan MacIntyre.

Tchajwanská technologická firma Foxconn je druhým největším českým vývozcem, loni exportovala zboží za 120 miliard korun. Firma v České republice zaměstnává 5500 lidí. Má závody v Pardubicích a Kutné Hoře, kde se montují především počítače Hewlett-Packard a elektronika Cisco.

V červenci podepsalo vedení společnosti memorandum s premiérem Bohuslavem Sobotkou, podle něhož v Česku bude investovat 2,5 miliardy korun. Tato suma má směřovat vedle nového výzkumného centra směřovat právě i do datových center. Dalších 3,7 miliardy by mělo směřovat do lidských zdrojů.

Chytré továrny

Investicemi v Česku se Foxconn chce přiblížit „chytrým“ továrnám budoucnosti, o kterých se mluví i v Národní iniciativě Průmysl 4.0, kterou v září vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

KKCG je mezinárodní investiční skupina působící v deseti zemích světa, kde má více než 2500 zaměstnanců a její aktiva činí téměř 1,6 miliardy eur. Drží podíly ve více než 25 českých a zahraničních společnostech, zaměřuje se hlavně na oblast těžby ropy a zemního plynu, loterijní průmysl, cestovní ruch a investice do nových technologií. Kromě OPAP má podíl i v české firmě Sazka, či ve společnostech MND, Fischer a Informační linky 1188.

Allan Keown: Foxconn má plán zavádění automatizace do výroby