Garmin Edge 800: Zodpovědný trenér

Garmin Edge 800

Garmin Edge 800

Špičkový cyklopočítač Garmin Edge 800 kromě polohy a rychlosti sleduje také srdeční tep, frekvenci šlapání, teplotu, nadmořskou výšku a další.

Vášniví cyklisté bez rozdílu terénového vyznání by měli zpozornět. Do rukou se nám totiž dostal špičkový cyklopočítač, který patří na vrchol ve své kategorii. Zatímco vloni jsme testovali model Edge 500 s černobílým displejem a bez možnosti navigace, Garmin Edge 800 nám to nyní vynahrazuje.

Z Edge 500 si převzal otočný úchyt se snadnou montáží na řídítka (nebo spíše na představec), v balení najdete spoustu k tomu určených gumiček různých velikostí. Konstrukce zařízení působí robustně a určitě vydrží i nějaký ten pád, přední strana imituje karbon, v rámečku se vyjímá dvojice tlačítek Lap/Reset a Start/Stop. Zatímco rámeček je plastový, zadní strana naopak z neklouzavé gumy. Vše dohromady drží viditelné šroubky, při pohledu na horní hranu neujde pozornosti efektní nápis Garmin. Masivní úchyt k držáku na spodní straně funguje bezvadně, odolá nerovnostem a všem vlivům při jízdě na kole.

Pro sejmutí je potřeba cyklopočítač vytočit o 90°, pozor na náhodné doteky rukou při přestávkách při jízdě, zámek neklade velký odpor a Edge by mohl po pár metrech upadnout. Zadní strana ukrývá miniUSB konektor pro nabíječku a spojení s počítačem, taktéž slot microSD karet. Oba se schovávají pod gumovými krytkami, takže vlhkost by se dovnitř dostat neměla. Na levém boku pak působí nenápadné tlačítko pro zapnutí. Celá konstrukce Edge 800 zvládá odolnost IPX 7, takže zvládne i silný déšť.

Garmin Edge 800Garmin Edge 800Garmin Edge 800

Přivítejte barvy

Edge 800 má dotekový barevný podsvícený displej s úhlopříčkou 2,6“ (tedy 6,6 cm) a rozlišením 160 × 240 bodů. Uvnitř je zabudována technologie Ant+ pro spárování s měřičem srdečního tepu, snímačem šlapání a otáček kola. Díky čipu GPS si můžete vést detailní sportovní deník se všemi podrobnostmi, jelikož Edge eviduje kromě rychlosti i čas, vzdálenost, polohu, teplotu, nastoupané/sklesané metry apod. Edge můžete sdílet s více uživateli a koly, stačí si přepnout příslušný profil v nastavení.

Přímo na displeji se můžete kochat grafickým znázorněním profilu aktuální trasy s nadmořskou výškou, tlačítkem pod displejem si oddělíte jednotlivá kola, můžete měření manuálně přerušit nebo nechte pracovat automatiku při zastavení. Displej je parádně čitelný ve všech světelných podmínkách, v těch tmavších se rozsvítí a o nic nepřijdete. Mapové podklady vybízejí k navigaci, také jsou tu tréninkové funkce. Velmi potěšeni budete s rychlostí fixování GPS, ukazatel to efektně odpočítá a během sekund můžete vyrazit.

Spárování se měřičem tepu je automatické, napovídá poblikávající symbol srdce. Na jedno nabití výrobce udává až 15 hodin provozu, v chladnějším podzimním počasí odhaduji spíše pod 10 hodin, na celodenní výlet to určitě vyjde. Veškerou aktivitu si kromě Edge 800 můžete ukládat na server Garmin Connect, kde uvidíte podrobné údaje o výkonu a trase. To, že Garmin Edge 800 patří mezi špičkové přístroje pro cyklisty, je nezpochybnitelné. Výrobce si za to však nechá pořádně zaplatit a bohužel se nevejdete ani do 10 tisíc. Pokud nepotřebujete barevný dotekový displej a navigaci, pořiďte si také kvalitní model Edge 500 a něco ušetříte.

Parametry

Cena: 11 990 Kč (bundle se snímači)

Rozměry: 51 × 93 × 25 mm

Hmotnost: 96 g

Mapy: Topo Czech, Cyklo Czech

Výdrž: až 15 hod

Propojení: miniUSB, karty microSDHC

Obsah balení: gumičky pro držák, 2 držáky