Golfovým snobům vstup zakázán

Golf Kořenec

Golf Kořenec Zdroj: Jaroslav Matejka, E15

Kořenec Silnice se klikatila z Šebetova, stoupala lesem ke Kořenci a já jsem si říkal, pane jo, další „horské“ hřiště, to si užiji. Jenže nakonec bylo všechno jinak.

Hřiště se nachází v přírodním parku Řehořkovo Kořenecko, 60 kilometrů od Brna na okraji Drahanské vrchoviny. Sice leží ve svazích, v nadmořské výšce 700 metrů, ale hraje se převážně po vrstevnicích. Takže jsem se víceméně neustále pohyboval po rovině. Za to jsem blahořečil architektovi. A stejně tak jsem byl rád za příjemné počasí. Kdyby foukalo, a že prý tady prudký vítr vane často, pršelo, tak nevím.

Ani těžké ani lehké

Hřiště je těžké „tak akorát“, dlouhé pět a půl kilometru, hrál jsem ho necelé čtyři hodiny. Někde se postavily do cesty stromy či remízky, jinde četné rybníčky, ty leží ve střední části. Bankrů tady mnoho nebylo, občas kraje drah lemovala hustá a vysoká tráva.

Golf KořenecGolf Kořenec | Jaroslav Matejka, E15

Zato greeny cenily zuby. Sice byly dobře modelované, středně velké, ale jamky jsou téměř vždy umístěny ve svahu. Až do hry na Kořenci jsem si myslel, že dobře patuji. Tady jsem však vystřízlivěl. Umím dobře patovat na rovině, musel jsem se opravit. Během první devítky jsem totiž poničil svůj výsledek třemi trojpaty. Na druhé devítce, když už jsem se s greeny přece jen trochu „sžil“, to bylo lepší.

Ferveje byly široké tak akorát, obtížná byla až „vodní“ jamka číslo 12. Zde doporučuji hrát železy. Zkazil jsem tu také dost. Na přechodu k jamce číslo 13, jenž vede lesem, jsem si ale zlepšil náladu. Rostly zde maliny. a propos, když už jsem zmínil přechody. To je jedna z mála slabin hřiště. Asi nikdy nezapomenu, jak jsem se zmateně motal mezi jamkami číslo 13 a 14. Tohle se nepovedlo. Pomalu abyste se sem vydali s navigací.

Výjimečné i jinak…

Hřiště v Kořenci je, jak jsem během krátké návštěvy pochopil, velmi oblíbené. Sjíždějí se sem lidé převážně z Brna, ale na parkovišti jsem viděl i značky aut z Prahy. Co je sem přitahuje?

Kromě nádherné krajiny a hřiště, které působí, jako kdyby v ní bylo od nepaměti, tak i třeba netradiční klubovna. Působí hodně neotesaně, je to vlastně takový prazvláštní srub. V roce 2003 byla oceněna jako Stavba roku Jihomoravského kraje.

Golf KořenecGolf Kořenec | Jaroslav Matejka, E15

Nebo hodně originální detaily: skulptura oslavujícího golfisty před klubovnou či můstek na jamce číslo 9 připomínající (tedy hodně vzdáleně) slavný Swilcan Bridge v St. Andrews. A pak kameny – jednak jsou na mnoha místech uspořádané na způsob menhirů a pak také označují vzdálenost k jamkám. Přejít nemohu ani finance, hra je zde levnější než na dalším „brněnském“ hřišti, nedalekých Kaskádách.

A pak příjemná atmosféra. „Bereme golf jako sport, který se zařadil mezi všechny ostatní oblíbené a uznávané sporty u nás. Glorifikace golfu jako sportu bohatých a vyvolených je v našem klubu a hřišti nežádoucí,“ stojí v prohlášení místního klubu. A to krédo je zde všudypřítomné.

***

Kořenec Golf & Ski Resort v číslech: Par hřiště: 72 Délka hřiště: 5524 (žluté), 4735 (červené) Green Fee: 1000 (po–čt), 1400 (pá–ne, svátky)