Google čelí žalobě bývalé zaměstnankyně. Schválně platí ženám méně, tvrdí vývojářka

Google

Google Zdroj: Profimedia.cz

Google
Google
Google
Google
Google
6
Fotogalerie

Technologická společnost Google se stala terčem dalšího skandálu. Ve čtvrtek na korporaci podala žaloba softwarová vývojářka, která ve společnosti dříve pracovala. Ženy mají údajně mít ve firmě horší podmínky než muži. 

Kelly Ellisová, která za stížností stojí, tvrdí, že tak učinila za všechny ženy pracující pro kalifornskou centrálu. Kromě horších platových podmínek měly mít také některé ženy nižší šanci na povýšení, a to údajně pouze kvůli jejich pohlaví. Podobnými nařčeními se přitom zabývaly americké úřady již na jaře, o nerovné situaci v Googlu se totiž hovořilo delší dobu.

Americká společnost se přitom v posledních měsících bránila, a uváděla, že rozdíly mezi příjmy mužů a žen dorovnala. „Bylo kolem toho plno mediálního humbuku a řečí, toto je však jediná cesta, jak donutit firmy, aby změnily své chování,“ řekla pro britský The Guardian Ellisová.

Ta do společnosti nastoupila v roce 2010 po absolvování vysoké školy. Nehledě na to, že ve firmě získávala v průběhu let zkušenosti, zůstávala ve stejné platové kategorii určené pro čerstvé absolventy. A to přesto, že nadřízení Ellisovou za její pracovní výkony několikrát chválili. Nově přijatí muži na stejnou pozici, avšak s menšími zkušenostmi, se ale firemním žebříčkem propracovávali značně rychleji, uvádí Ellisová.

Podobné zkušenosti má s Googlem také Holly Peasová, která se k Ellisové v soudní stížnosti připojila. Peasová údajně neměla k povýšení dostatečné technické znalosti, podle jejího vyjádření se však jejími zkušenostmi a vzděláním nadřízení nikdy nezabývali. Právník, který se celým případem zabývá, přiznal, že by se mohlo k Peasové a Ellisové připojit až 90 dalších žen, které mají s kariérním postupem v Googlu podobné zkušenosti.

Google pro The Guardian uvedl, že se mzdy snaží vytvářet bez ohledu na pohlaví zaměstnance. Stejně prý přistupuje k pohovorům týkajících se povýšení. Americké úřady, které však na jaře situaci uvnitř firmy zkoumaly, korporaci osočily z extrémní diskriminace žen.

Nedávno přitom Google propustil programátora, který se měl stereotypně vyjadřovat k genderové problematice.