Google Chrome je nejpoužívanějším prohlížečem, z trůnu sesadil IE 8

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Google Chrome zaznamenal další prvenství - stal se v současnosti nejpoužívanějším prohlížečem na trhu. První příčku si tak vyměnil s prohlížečem Internet Explorer 8 od Microsoftu.

Podle analýzy serveru Startcounter, kterou zveřejnil zpravodajský portál CNN vzrostl v posledním listopadovém týdnu podíl Chrome na trhu na 23,6 procenta, díky čemuž přeskočil o jednu desetinu procenta IE8. Navíc obliba Chrome neustále roste - prosincová čísla už hovoří o 25 procentech, kdežto podíl IE 8 klesl na 22 procent.

“O víkendových dnech Google Chrome kraloval už od začátku října, v současnosti jej lidé využívají nejvíce i ve všední dny. To značí, že Chrome uspěl jak v domácnostech, tak na poli kanceláří a komerčního využití,“ cituje CNN blog generálního ředitele Startcounteru Aodhana Cullena.

Je ale potřeba brát v potaz i fakt, že IE 8 je pouze jedním produktem z větší rodiny prohlížečů Microsoftu. Novější verze, IE 9 začíná být také populární a její podíl roste. V současnosti drží jednu desetinu trhu. Lidé ale stále používají i starší verze, dokonce i IE 6 z roku 2001.

Podtrženo, sečteno: I když Google Chrome porazil IE 8, tak IE jako celek (soubor všech užívaných verzí) na trhu stále vede. Patří mu více než jedna třetina. Konkrétně 38,5 procenta. Chrom si pak celkově drží těsný náskok před třetím Firexofem od Mozilly.

CNN také podotýká, že mnohé analýzy mají různé způsoby získávání dat a tím pádem i jiné výsledky. Cituje Společnost Net Applications, jejíž analýzy ukazují na dominantní převahu IE 8 na trhu. Před Chromem prý vede o zhruba deset procent.