Hacker ukradl data dvou milionů zákazníku německého Vodafonu

Vodafone

Vodafone Zdroj: profimedia.cz

Dva miliony postižených zákazníků, zkopírovaná jména, adresy a bankovní data. Takový je výsledek krádeže dat u německého Vodafonu, kterou má zřejmě na svědomí externí spolupracovník firmy.

Hacker, který si ze serverů telekomunikačního operátora odnesl údaje o jménu, pohlaví, datu narození, adrese, číslu účtu a identifikační číslo banky německých zákazníků. Údajný pachatel nebyl zaměstnance firmy, ale pracoval pro partnerskou firmu Vodafonu, uvedla agentura dpa. Přesto se dobře vyznal v administračním prostředí společnosti.

Vodafone se omezil na sdělení, že útok hackera mohl vést zevnitř společnosti, firma proto „změnila veškerá hesla a certifikáty všech správců“. Hacker nezískal přístup k číslům kreditních karet, heslům, PIN kódům či telefonním číslům, ujistil operátor.

Získané údaje ale například stačí k tomu, aby jejich držitel mohl nakupovat v síti Vodafonu. Operátor proto prosí postižené zákazníky, aby v blízké době zkontrolovali své účty a případné nechtěné objednávky zrušili. Útočníci by také díky získaným údajům mohli zákazníkům zasílat falešné emaily, pomocí kterých by od nich mohli získat další data.

Krádež dat proběhla 5. září, firma o ní ale informovala až dnes. Policie totiž Vodafone požádala, aby případ kvůli vyšetřování držel v tajnosti. Vyšetřovatele si mimo jiné zaměřili na to, zda podezřelý neokradl i další zákazníky své firmy.

V posledních týdnech je to už podruhé, co musel Vodafone přiznat ohrožení bezpečnosti svých zákazníků. V srpnu firma oznámila, že zákazníkům dodávala routery s významnou bezpečnostní vadou, které mohli hackeři využít k napadení připojených počítačů.

Vodafone má v Německu 32 milionů zákazníků. Klientů britského operátora v dalších zemích se útok nijak nedotkl.