Hlasy jim posílali kamarádi i babičky

Pěvecký sbor Cantabile získal prvenství v anketě Sedmičky Kulturní událost roku 2009 na Přerovsku.

Celkem 2 327 čtenářů Sedmičky hlasovalo o kulturní události loňského roku na Přerovsku. Nejvíce hlasů dostal čtyřiašedesátičlenný pěvecký sbor Cantabile, který byl druhý na mezinárodním festivalu v Makedonii a zvítězil na Svátcích písní v Olomouci.

„Je to super,“ radovali se z vítězství zpěváci i oba sbormistři, když v pátek 19. února převzali od Sedmičky diplom. Při oslavě létaly i rychlé špunty dětského šampaňského.

Do hlasování se zapojily celé rodiny členů sboru. „Hlasy posílali kamarádi, babičky, dědové i ti, kteří chodí na naše koncerty a fandí nám,“ popsala sboristka Radka Martinátová.

Sbor vznikl v roce 2004 spojením zpěváků i sbormistrů z Hranic a z Přerova. „Od založení jsme postupně získávali ocenění a vloni to gradovalo,“ těší sbormistryni Markétu Láskovou.

Na oba loňské festivaly zpěváci rádi vzpomínají. „Na Svátcích písní v Olomouci vládla soutěžní atmosféra, v Makedonii byla taková pohoda,“ zhodnotil šestnáctiletý Jiří Mollin.

Mladí zpěváci mají za sebou množství soutěží i koncertních turné. Vystupovali v Litvě, Lotyšsku, Belgii, Anglii, na festivalu ve Španělsku a na adventním koncertě v Praze, který natáčela Česká televize.

„Trávíme spolu hodně času. Jsme všichni kamarádi a máme společné zájmy,“ popisuje atmosféru ve sboru patnáctiletá členka souboru Magdaléna Zlámalová.